Salut proposa un ens territorial per gestionar la sanitat pública a l'Ebre

L'objectiu és assolir autonomia en la gestió de la xarxa pública existent per evitar decisions alienes i la fuga de recursos econòmics

19 mayo 2017 23:03 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Departament de Salut ha fet una crida a totes les forces polítiques per donar suport a la idea de crear un ens territorial per gestionar el sector sanitari públic a les Terres de l’Ebre. L’anunci el va realitzar ahir, de manera inesperada, el secretari de Participació Local i Social del Departament, Francesc Sancho.

L’objectiu és crear una «estructura territorial» amb capacitat per gestionar els recursos existents, de l’atenció primària i l’hospitalària, de manera «autònoma», evitant que les decisions que afecten les Terres de l’Ebre es prenguin fora d’aquest àmbit territorial, com succeeix en l’actualitat. «Volem que les decisions es prenguin al territori en funció de les necessitats del territori», afirmà Sancho.

L’ ens permetria, a més, evitar la fuga de recursos econòmics a altres regions sanitàries. Sancho posà l’exemple de l’estalvi que genera la xarxa d’atenció primària a les Terres de l’Ebre, un estalvi que no es reinverteix íntegrament al territori i s’utilitza per cobrir altres demandes.

L’alt càrrec va evitar precisar en excés qui hauria de formar d’aquest ens, tot i que va nomenar a la Generalitat, Ajuntaments, usuaris i professionals. La nova estructura hauria d’integrar, entre d’altres, els serveis dependents de l’Institut Català de la Salut (ICS), com la xarxa d’atenció primària i l’Hospital Verge de la Cinta, i els centres hospitalaris gestionats per Sagessa, l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre i Amposta i el de la Santa Creu de Jesús. De fet, sense voler anomenar Sagessa i l’entramat Innova, va admetre que l’ens serviria per desvincular definitivament les Terres de l’Ebre de Reus

A tot això, la fórmula concreta d’aquest nou ens tampoc es va precisar. «Pot ser un consorci o pot ser una altra fórmula, no en descarto cap, n’hem de parlar». El Departament de Salut ja hauria iniciat converses amb futurs interlocutors per sondejar la seva receptivitat. En tot cas, aclarí Sancho, la proposta no serà realitat enguany, «ens trobem en un any electoral». «Ara bé, és un objectiu de futur i tots hem de tenir la capacitat d’arribar a acords».

 

El polèmic consorci a Lleida

La proposta llençada per Sancho té similituds amb el nou consorci sanitari de Lleida que promou el Govern i que ha rebut una forta oposició de certs sectors polítics i sanitaris a Ponent.

Els grups que s’hi oposen ho veuen com una privatització encoberta de la sanitat i critiquen que obre la porta a l’entrada de capital no públic, aspectes que neguen amb rotunditat els promotors. Una segona crítica al consorci és l’aprovació de nous càrrecs directius en detriment de l’atenció al pacient, un fet que també neguen els promotors tot afirmant que l’organigrama es reduirà i s’agilitzarà la presa de decisions.

Comentarios
Multimedia Diari