Salut realitza en dos dies una cinquantena de PCR als CAP de les Terres de l’Ebre

Els centres d’Atenció Primària comencen a recuperar serveis des del passat dilluns i amb cita prèvia, i el Departament demana a la ciutadania que continuï trucant abans de desplaçar-s’hi

13 mayo 2020 16:13 | Actualizado a 15 mayo 2020 14:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament de Salut des del passat dilluns està realitzant proves PCR als Centres d’Atenció Primària (CAP) de les Terres de l’Ebre a pacients no hospitalitzats amb símptomes sospitosos de Covid-19. En dos dies ja s’han fet 47 tests.

L’Atenció Primària i Comunitària (APiC) de l’Institut Català de la Salut a les Terres de l’Ebre des de l’inici de la pandèmia s’ha reorganitzat tant estructuralment com funcional per donar resposta al diagnòstic, tractament simptomàtic i seguiment dels casos possibles i confirmats de la Covid-19 que no han requerit ingrés hospitalari. S’han seguit per l’Atenció Primària més de 1.400 casos possibles o confirmats del virus a les Terres de l’Ebre, amb professionals específicament dedicats al seguiment d’aquests tant de forma presencial com no presencial. És per això que la directora territorial de Salut a l’Ebre, Mar Lleixà, ha volgut posar en valor la tasca de l’Atenció Primària durant aquesta pandèmia, i ha agraït la feina feta als seus professionals.

L’objectiu de les proves als pacients simptomàtics als CAP és controlar qualsevol possible brot en l’àmbit comunitari, per actuar depressa amb l’aïllament de contactes i l’entorn dels malalts, sobretot ara que la fase 1 permet molta més mobilitat i activitat al carrer a la ciutadania ebrenca. Lleixà ha reconegut que és probable que augmentin les xifres de contagis oficials a l’Ebre, tenint en compte que es faran molts més PCR, però ha insistit que la incidència i la gravetat de la pandèmia és baixa al territori.

És per això que en aquesta nova fase s’ha de seguir garantint la seguretat dels usuaris i dels professionals amb dos circuïts clarament diferenciats als CAP, el circuit per patologia amb sospita d’infecció per nou coronavirus i el de patologies no Covid. Això fa que sigui imprescindible seguir fent el contacte previ amb els professionals d’AP abans d’acudir als centres.

«És molt important trucar al centre abans de presentar-s’hi, per evitar riscos innecesaris i aglomeracions», ha declarat Lleixà. Les proves s’envien als laboratoris de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, que s’han reforçat per poder implantar aquest nou protocol de tests amb la fase 1 de la desescalada del confinament a Ebre i a Tarragona. Els resultats es reben en 24 o 36 hores.

L’activitat als CAP s’ha reactivat i alguns de pobles petits ja han obert. Al llarg de la setmana s’han anat incrementant la presència de professionals per realitzar tant cures com proves i, ara també, aquelles visites presencials que són imprescindibles prèvia cita. En aquests centres ja es programen presencialment cures i injectables programats, seguiment anticoagulants orals, extraccions sanguínies urgents, etc.

D’altra banda, Salut demana que es traslladin a Epidemiologia les dades que es recullin «fora del circuit», en iniciatives particulars per exemple d’empreses que facin tests ràpids o serològics als seus treballadors, perquè és d’acord amb la informació disponible que es fan les previsions. Lleixà ha recordat que els tests ràpids i serològics són complementaris als PCR, «única prova vàlida», i ha recomanat que no es facin aquestes proves en l’àmbit particular perquè es corre el risc de donar «una falsa sensació de seguretat» a la persona testada.

A més a més, l’Atenció Primària de les Terres de l’Ebre va finalitzar el passat divendres el mapeig de les 34 residències de gent gran i de discapacitats. De les 2.966 PCR realitzades només les de 4 residents han estat positives.

Aquesta tasca ha tingut la col·laboració de Metges Sense Fronteres, que han realitzat visites a sis residències a Amposta, Ulldecona, Tortosa -Sant Miquel Arcàngel-, el Perelló, Gandesa i Móra la Nova. 

Comentarios
Multimedia Diari