Salut refà el pla de contingència amb quatre escenaris diferents a les Terres de l'Ebre

S’estableixen en funció de les dades epidemiològiques i la pressió assistencial. La situació actual és «d’escalada» i els pacients Covid es deriven als hospitals de Tortosa i de Jesús

14 agosto 2020 14:00 | Actualizado a 14 agosto 2020 14:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre ha redefinit el Pla de Contingència Territorial davant la pandèmica de coronavirus. L’evolució de la pandèmia feia preveure que durant els mesos d’estiu es continuarien produint brots de pacients i, per tant, s’haurien de gestionar i redirigir fluxos de pacients arreu del territori, intentant preservar l’activitat assistencial amb condicions òptimes de seguretat tant per al pacient com per als professionals.

Els objectius d’aquest Pla de Contingència són homogeneïtzar criteris de priorització i pràctica assistencial, establir escenaris i també recomanacions per a l’organització en la recuperació d’activitat als centres sanitaris i coordinar els diferents recursos per atendre les necessitats amb visió territorial.

A més, per afrontar una segona onada s’han iniciat diferents projectes que permetran augmentar la capacitat sanitària de la regiócom l’ampliació d’urgències i adequació d’una unitat de semicrítics a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta; l’habilitació de la quarta planta en habitacions covid i sospita a l’Hospital de la Santa Creu i l’habilitació de la quarta planta en habitacions d’aïllament per ubicar sospites a l’Hospital Comarcal d’Amposta.

El Pla de Contingència defineix quatre escenaris: situació extremadament desfavorable; escenari d’escalada; escenari de desescalada i escenari estable o de baixa transmissió.

Actualment la situació és d’escenari d’escalada: l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta atén a pacients crítics, semicrítics, aguts d’alta i mitjana complexitat i covid aguts; l’Hospital de la Santa Creu atén a pacients d’atenció intermèdia o perfil sociosanitari i els perfils no covid habituals; els Hospitals Comarcals de Móra d’Ebre i d’Amposta facilitaran la derivació de pacients no covid en funció de les necessitats de llits aguts i intermitjos per tal de mantenir i recuperar la resta d’activitat no covid.

Les sospites molt elevades o confirmacions es derivaran a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta o a l’Hospital de la Santa Creu, en funció del recurs més adequat segons indicacions i coordinats pel SEM. La Clínica Terres de l’Ebre atendrà els pacients habituals igual que la unitat d’hospitalització de Salut Mental. En el cas de pacients psiquiàtrics ingressats i confirmats com a casos covid, es valorarà la gravetat i estat de la persona de forma coordinada amb SEM per decidir en cas necessari la derivació al recurs més adient.

A més dels recursos habituals es disposen d’espais addicionals com l’antiga residència de gent gran d’Amposta, l’Hotel Salut SB de Tarragona i s’activarà a partir de setembre o si es necessari abans algun Hotel Salut dins la regió sanitària Terres de l’Ebre.

Pel que fa a l’atenció primària com a mesures generals es valorarà l’ocupació de l’agenda presencial en funció de les característiques de cada centre, assegurant la resolució de les necessitats dels ciutadans per altres vies.

Així, es prioritzarà que la ciutadania truqui o contacti via web, a més des de la regió sanitària insisteixen en accedir a la APP «La meva salut», el telèfon d’accés i el 061 abans d’anar al CAP. Es reforçarà la programació per motius per part del personal administratiu i sanitari al recurs més adequat de cada demanda. Es potenciarà la gestió d’infermeria de la demanda aguda i l’abordatge sobre la persona amb patologia crònica estable.

S’augmentarà el temps d’atenció domiciliària per atendre els pacients més vulnerables i als pacients de residències geriàtriques. Un cop valorada la necessitat de la persona l’equip decidirà com es pot donar resposta, buscant un equilibri entre la presencialitat i les vies telemàtiques.

Comentarios
Multimedia Diari