Más de Ebre

Salut reverteix la retallada i reobrirà a les nits el CAP de l'Aldea l'1 d'abril

La decisió anunciada pel director de Salut a l´Ebre, Ismael Piñas, s´avança a la presentació del nou pla territorial d´urgències i emergències, que inclou la mesura reclamada per veïns i personal sanitari

A.Caralt

Whatsapp
Imatge del CAP de Xerta, que actualment no ofereix servei a les nits. Foto: joan revillas

Imatge del CAP de Xerta, que actualment no ofereix servei a les nits. Foto: joan revillas

El Departament de Salut reobrirà el Centre d’Atenció Primària (CAP) de l’Aldea a les nits partir del pròxim 1 d’abril. L’horari havia quedat retallat per la Generalitat i no prestava servei des de les 21.00 hores i fins l’endemà al matí.

El director de Salut a l’Ebre, Ismael Piñas, ha anunciat al Diari la rellevant decisió, després d’analitzar la situació creada i les queixes sorgides entre el personal de l’ICS d’Atenció Primària i el mateix consistori de l’Aldea.

De fet, la reversió de la retallada forma part del nou pla territorial d’urgències i emergències a l’Ebre, en fase d’elaboració. La reobertura del CAP a les nits s’havia incorporat al pla i la direcció de Salut ha decidit avançar la mesura abans de la posada en marxa de la planificació.

Piñas admet que el CAP de l’Aldea cobreix una àrea «estratègica» a les Terres de l’Ebre. Hi transiten eixos viaris vitals com la N-340 i l’AP-7, i atén els usuaris de l’Aldea, Camarles, els lligallos i l’Ampolla, municipi turístic que a l’estiu multiplica la seva població flotant.

El CAP de l’Aldea ofereix actualment servei diürn, i en acabar una ambulància medicalitzada cobreix la demanda nocturna. Ara bé, si el vehicle s’ha de desplaçar per atendre una urgència en una altre indret lluny de la base, el pacient s’ha de traslladar pel seu compte a les urgències hospitalàries de Tortosa o Amposta.

Ambulància a Xerta?

Les retallades de l’anterior govern de la Generalitat van danyar una altre municipi del Baix Ebre, a Xerta van tancar l’horari nocturn al CAP i l’ambulància medicalitzada va passar a prestar servei de dia durant 12 hores en comptes del seu habitual horari nocturn. El municipi i els altres dos que en depenen, Benifallet i Paüls, no disposen avui d’atenció continuada a les nits.

Piñas és conscient que Xerta ha patit un «doble greuge». «Vull ser prudent però treballem per revertir la situació». A l’espera del que dictamini el pla d’urgències i emergències, l’opció més probable és oferir el servei d’ambulància medicalitzada les 24 hores del dia, decisió que facilitaria, a la vegada, la necessària atenció als pobles de l’àrea bàsica de salut.

L’alcalde de Xerta, Roger Aviñó, admet «malestar i resignació» al seu poble i reclama de la nova direcció de Salut una solució adient. «Esperem que ens els nous pressupostos de la Generalitat, com a mínim, ens tornin l’ambulància durant tot el dia», manifesta.

En tercera instància, Salut treballa la possibilitat d’introduir un segon equip d’atenció continuada al CAP de Gandesa perquè cobreixi les urgències a domicili dels usuaris de la Terra Alta que ho sol·licitin. Això permetria mantenir un equip al centre d’assistència primària, que ara ha d’atendre aquestes urgències.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También