Salvem lo Montsià denuncia l’espoli de les oliveres monumentals

Acció reivindicativa de la plataforma ciutadana a la finca on s’arrenquen els arbres

01 febrero 2018 10:43 | Actualizado a 01 febrero 2018 11:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Membres de la plataforma Salvem lo Montsià van organitzar ahir una acció reivindicativa a la finca d’Ulldecona on l’empresa Cultius Ponç, de Sant Celoni, s’està emportant oliveres monumentals per  a vendre. Els activistes van denunciar que «aquest espoli» no afecta únicament un patrimoni local i comarcal sinó el de tota «la humanitat». «Les oliveres monumentals són els éssers més antics del món. Només hi ha més antics, arbres com les sequoies», va assenyalar el portaveu del col·lectiu, Ferran Puig. 

Els activistes van explicar que aquest desconeixement del valor patrimonial que tenen –perquè les oliveres tampoc són tan longeves si no es cuiden de generació en generació– facilita que algunes empreses, com és el cas de Cultius Ponç comercialitzin amb elles. «Les tallen i els fan un mal que sentim fins a l’ànima», va dir el portaveu de Salvem lo Montsià. 

De fet, la possibilitat que una llei de protecció per a aquestes oliveres monumentals pugui ser aviat una realitat a Catalunya, com ja passa al País Valencià, faria que vivers i companyies de cultius que tenen exemplars en finques ebrenques, s’afanyin a treure-les i prendre-les ara que no hi ha cap normativa de rang superior que els ho impedeixi. 

‘Assassinat a la natura’
Des de Salvem lo Montsià rebutgen l’argument que amb la venda a particulars es doni a les oliveres una segona oportunitat i les salven. «La majoria d’aquestes oliveres quan les arrenquen, al cap de 10 o 15 anys han mort, però quedem molt boniques en un jardí amb aquestes soques on no n’hi ha dues d’iguals. És un assassinat a la natura i farem el que faci falta per evitar que hi hagi gent sense escrúpols que ens estiguin destrossant la terra», va apuntar el portaveu. 

La plataforma ha donat algunes dades per fer entendre el valor d’aquestes oliveres monumentals. Per exemple, Puig va destacar que hi ha un exemplar de 1.700 anys. Es va plantar en l’època romana de Constantí I, quan es feia la Via Augusta a la zona. Però de fet, n’hi ha més de 4.400 que tenen, com a mínim, mil anys, i tot i així encara poden seguir donant molta riquesa a aquells que les cultiven i al territori que les ha conservat. 

La plataforma Salvem lo Montsià vigilarà que no hi hagi nous casos i demana la col·laboració de la gent de municipi i de la comarca per respondre a les crides que facin.

Comentarios
Multimedia Diari