Sant Antoni a Ascó, una de les festivitats més sentides

La població es prepara per als tradicionals actes com els balls de jota o els Tres Tombs

16 enero 2018 10:12 | Actualizado a 17 enero 2018 11:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ascó s’ha convertit en un dels pobles que millor conserva la tradicional Festa de Sant Antoni, repetint any rere any aquells costums més arrelats que els veïns i veïnes de la població viuen tan intensament. Aquesta festivitat, que tindrà lloc entre els dies 17 i 21 de gener, se celebra des de temps immemorables i combina la vessant més religiosa, amb una àmplia varietat d’actes lúdics. La Festa de Sant Antoni a Ascó va estar declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional l’any 2010 per la Generalitat de Catalunya.  

Les figures més importants, i a la vegada les més antigues de la festa, són les del clavari i els majorals, encarregats d’organitzar les diferents activitats. El càrrec de majoral l’ocupen tres persones i té una permanència de tres anys consecutius. Durant aquest temps, de manera rotatòria, cada any un d’ells ocupa el càrrec del clavari, la persona que s’encarrega de custodiar la imatge de sant Antoni Abat a casa seva durant tot l’any. No és tan fàcil ocupar aquests càrrecs, ja que actualment la Parròquia disposa d’una llista de triades de majorals que arriba fins a l’any 2042. 

La foguera que s’encén enmig de la plaça de l’Església és un dels principals elements simbòlics d’Ascó. El dijous 18 al matí es farà la recollida de llenya que tots els veïns i veïnes preparen davant de casa seva per alimentar-la. La tarda del divendres 19, a les 18.30 hores, el clavari i els majorals, juntament amb els hereus, pubilles i damisel·les, encendran la flama. La foguera es mantindrà activa durant tres dies consecutius, protagonitzant el tradicional ball de jotes i sardanes que se celebrarà al seu voltant tots els dies a les 18.30 hores. 

El divendres 19, a les 9 hores, tindrà lloc un dels esdeveniments més importants, els Tres Tombs. El tret característic de l’activitat és que el seu recorregut varia depenent de la casa del clavari de l’any anterior, ja que s’ha de passar per allí a recollir la imatge de sant Antoni. 

No podien faltar durant aquests dies les típiques corrides, programades per al divendres 19, a les 13 hores, i el diumenge 21, a les 12 h, destacant aquesta segona data perquè és quan se celebren al carrer dels Clots, un carrer molt costerut ple de terra perquè els cavalls puguen cavalcar. Els genets donen el tret de sortida a les curses sota el crit de «Sant Antoni mos guardo!», demanant així al patró que no prenguin mal ni ells ni els seus animals.  

Comentarios
Multimedia Diari