Sant Carles de la Ràpita contesta amb poesia a les càrregues de l’1-O

Més d’un centenar de persones s’apleguen per llegir versos en solidaritat amb els ferits. L’acte va incloure textos escrits per a l’ocasió

08 octubre 2017 10:56 | Actualizado a 08 octubre 2017 11:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Sant Carles de la Ràpita va contestar ahir amb poesia a les càrregues policials de l’1-O al municipi, fa sis dies. Més d’un centenar de persones es van reunir a la plaça del Cóc en solidaritat amb les víctimes de les càrregues policials, que a la Ràpita són més d’una cinquantena. 

«La poesia cura i les paraules serveixen per focalitzar les emocions», va comentar un dels organitzadors, Jesús Tibau, que veu en els versos una manera de «cosir les ferides». 

L’acte, organitzat per Mar de Fora i amb el suport del consistori, va incloure poesies conegudes i altres escrites expressament per a l’ocasió, que van fer referència a «la valentia dels rapitencs» i a la violència viscuda al Pavelló Firal, però també alguns es van expressar sobre el discurs del rei Felip VI o «el silenci d’Europa».

Gent vinguda d’arreu de les Terres de l’Ebre es va bolcar amb la Ràpita després de les càrregues. Diversos veïns de Deltebre, Amposta, Camarles o l’Ametlla de Mar es van acostar a la plaça del Cóc per recitar poesies. 

Tibau va explicar que la iniciativa va sortir de manera immediata després del diumenge passat. «Havíem de fer alguna cosa amb les nostres eines, que són les paraules, i se’ns va acudir fer un recital de versos contra la violència», va comentar. 

Avui a Roquetes

Avui, l’acció es repetirà a Roquetes, que va ser un dels altres indrets que va patir les càrregues al Pavelló Firal, que funcionava com a col·legi electoral.

Un dels altres organitzadors, Eduardo Margaretto, va apuntar que la violència viscuda diumenge no l’havia vist des de feia 30 anys a Madrid, i que els rapitencs «mai, des de la democràcia, havien vist una situació així». «Ha estat impactant, per mi, però sobretot per la gent de la Ràpita veure allò, i espero que l’acte serveixi per donar somriures», va explicar.

«Calles com sempre, Europa, com callaves el 36», va recitar un dels participants, que va retreure la resposta de Brussel·les. D’altres, van lamentar la «maleïda violència i assenyada reacció» dels rapitencs, als quals es va reconèixer «la valentia d’aguantar» les càrregues. 

Hi era el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, de la Ràpita, que va ser un dels detinguts

Durant l’acte es va demanar als autors dels poemes escrits expressament per l’ocasió que facilitessin un exemplar de l’escrit per valorar la possibilitat d’editar un llibre que els reculli.

L’acte va aplegar més d’un centenar de persones, entre les quals es va veure el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, de la Ràpita, que va ser un dels detinguts pel dispositiu per celebrar l’1-O.

Assessorament jurídic

Ahir l’Ajuntament rapitenc va oferir una reunió informativa per als afectats per les càrregues. Es calcula que hi podria haver fins a 80 persones que van ser ferides, bàsicament amb contusions, dislocacions d’extremitat o d’altres que van necessitar punts de sutura. El consistori ha recopilat diversos informes mèdics i ha posat a la disposició de tots aquells que ho vulguin un col·lectiu d’advocats, que s’han ofert voluntàriament i de forma gratuïta. 

El regidor d’Hisenda, Albert Salvadó, va explicar que el consistori treballa perquè «l’agressió a la gent del poble no quedi impune» i fer «tot el possible perquè els responsables paguin les conseqüències». Els ferits poden denunciar de manera individual i l’Ajuntament, que sumarà les denúncies particulars, estudia quina és la manera per presentar la denúncia com a consistori. A més, aviat engegarà un servei d’ajuda psicològica.

Al Casal Cultural el Maset es van reunir més d’una cinquantena de persones, que van aportar també l’informe mèdic, perquè el consistori pugui començar a documentar proves i acumular denúncies per «fer de manera col·lectiva totes les actuacions que els advocats creguin pertinents» per denunciar les càrregues de l’1-O. 

A més dels assistents a la trobada, n’hi ha d’altres que aquest dissabte no van poder assistir a la reunió però que també estan interessades a saber quin procediment han de fer per presentar denúncia.

Comentarios
Multimedia Diari