Sant Jaume d'Enveja commemora la tradicional plantada de l'arròs

L'arròs configura el paisatge del delta de l'Ebre, la seua gastronomia i la seua cultura. La Festa de la Plantada es converteix en tot un actiu turístic i un homenatge al treball dels avantpassats

19 mayo 2017 22:34 | Actualizado a 22 mayo 2017 17:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

A Cosme Casanova, de 75 anys, la seua família el va traure de l’escola als 14 anys. «Porto treballant l’arròs des de llavors» recorda dibuixant un somriure tort, amb el barret posat i la camisa blava de plantador. «És molt cansat, abans estàvem de sol a sol, però ara ja ho fem a màquina», explica.

Cosme, de Sant Jaume d’Enveja de tota la vida, és un dels veterans que ahir plantava, amb moviments ràpids de canells i avançant d’esquenes, els manolls d’arròs al fang, sota una gran expectació de públic que s’apropava amb bicicletes.

Finalment no va ploure i va fer un matí assolellat i càlid, així que el passeig fluvial de Sant Jaume d’Enveja es va convertir en un punt d’afluència de locals i forans a causa de la seua vuitena Festa de la Plantada.

«Vinc tots els anys», explicava Rosa Bo, mentre no li treia l’ull de sobre a la seua filla de vuit anys, que ja anava tota bruta de fang i afonava les mans a l’aigua amb el manoll. «Som del poble i ella s’ho passa sempre molt bé. Treballo a la Cambra arrossera del Montsià, així que amb això veiem tot el procés del cultiu de l’arròs».

Ahir Sant Jaume d’Enveja va rebre els seus plantadors a les 10.30 del matí al pont Lo Passador, i tot seguit es va fer el seu seguici, acompanyats per la rondalla, pel passeig fluvial fins al lloc de la plantada, on també es va fer una degustació de dolços típics i barreja.

A les 11.30 h va arrencar la plantada, amb tot un grup de veterans vestits de camisa blava i amb les mànigues arromangades i amb gorres o barrets de palla. A continuació també s’hi van sumar els xiquets en una altra parcel·la al costat, sota les directrius d’un plantador.

Al llarg del matí les tradicionals jotes cantades amenitzaven la festa i al migdia hi va haver una exhibició de lluita de bac a càrrec de l’associació de karate Kushinkai.

Els que passejaven en bicicleta pel passeig fluvial també podien seguir la regata de rem olímpic al riu que hi havia organitzada, amb la participació del Club de Rem local i d’altres convidats.

A la tarda, per finalitzar la festa, va tindre lloc a la plaça 23 de juny la VI Trobada de Cant de Jota.

La Festa de la Plantada també la celebren al llarg d’aquest mes altres municipis deltaics com l’Ampolla, Deltebre, Amposta o els Muntells .

La cultura, la gastronomia i la tradició es fusionen en aquesta celebració dedicada al cultiu tradicional de l’arròs al delta de l’Ebre. A banda de la plantada tradicional, els programes de les festes solen incloure degustacions, música tradicional i jocs populars, activitats que serveixen per donar a conèixer les tradicions del Delta.

El dia de la sega a Sant Jaume d’Enveja tindrà lloc el 27 de setembre.

 

Una dinamització turística

Aquestes activitats se celebren amb la voluntat de recrear el treball manual dels pagesos que ha desaparegut amb l’arribada dels processos mecanitzats de l’agricultura. La Festa de la Plantada de Sant Jaume, en ser la recreació d’una tradició tan autòctona, també resulta una oportunitat per atraure visitants de fora del territori.

És el cas, per exemple, d’Enrique Santamaría, que venia des de Barcelona cridat per la particularitat d’aquesta festa.

«És el primer cop que la veiem. Ens han informat uns amics que ja hi havien estat i hem vingut amb la família i la colla a passar el cap de setmana al Delta», explicava al Diari. «Per als petits també és una activitat molt divertida, les meues filles s’ho estan passant molt bé».

Amb l’objectiu de difondre la cultura i la gastronomia ebrenques arreu, la Diputació de Tarragona, a través de la marca turística Terres de l’Ebre, dóna suport als municipis en la promoció de les seues festes tradicionals de l’arròs. La promoció es duu a terme a través del microsite www.terresdelebre.travel/festesarros, on s’inclouen de manera detallada els programes d’actes i altres informacions d’interès.

A banda de la pàgina web, s’han dissenyat fullets amb informació de les festes per distribuir-los a les oficines de turisme i establiments turístics de les Terres de l’Ebre, la Costa Daurada i el nord de Castelló.

Comentarios
Multimedia Diari