Sant Jaume d’Enveja vol obrir l’illa de Buda a la ciutadania

És un espai d’un valor mediambiental altíssim, però només es pot visitar dos cops a l’any

14 septiembre 2019 10:50 | Actualizado a 16 septiembre 2019 17:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’illa de Buda és, per a molts ebrencs, la gran desconeguda. I, per als propietaris de la meitat de l’illa, la gran oblidada. Es tracta d’un espai d’un altíssim valor mediambiental al terme de Sant Jaume d’Enveja que només es pot visitar dos cops a l’any: un cap de setmana a l’estiu amb excursions amb bicicleta (la Buda Bike) i l’entrada en romeria, amb cavalls i carruatges, per Sant Pere. Ara, l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja i el parc Natural del Delta de l’Ebre estan estudiant la possibilitat d’ampliar el nombre de visites a la ciutadania.

«Estem parlant per fer una promoció més important de l’illa de Buda i del poble de Sant Jaume d’Enveja, i hem pensat de cara a l’any vinent en augmentar el nombre d’entrades. L’accés està protegit i s’han de continuar respectant les èpoques de nidificació de les espècies. En lloc de fer sols un cap de setmana, fer cinc o sis per donar a conèixer més l’illa de Buda entre els ciutadans», explica l’alcalde de Sant Jaume d’Enveja, Joan Castor Gonell.

L’alcalde explica que també es podrien ampliar les activitats al voltant de la romeria de Sant Pere, per commemorar les antigues festes majors que se celebraven a la mateixa illa.

L’Ajuntament ha establert converses amb el Parc Natural, però cal recordar que una part de l’illa és de propietat privada. Des de la dècada dels 80 la propietat de l’illa recau per meitats iguals al Departament de Medi Ambient i a la societat mercantil Arrossars i Ganadería del Delta SA (ARGADEL SA), participada al 100% per la tercera generació de la família Borés. Així, el propietari de l’altra meitat de l’illa, Guillermo Borés, veu amb bons ulls que hi hagi més promoció d’aquest espai però amb un objectiu clar: evitar que desaparegui.

«És important donar a conèixer l’illa a la ciutadania per tal de pressionar a les administracions que ja han decidit no fer res per salvar Buda d’una ràpida desaparició. Aquest afer està sent silenciat per les administracions, Parc Natural i fins i tot per les ONG’s conservacionistes, encara que costi de creure», declara al Diari.

«El valor mediambiental de l’illa de Buda és indiscutible. Es tracta de l’aiguamoll millor conservat de Catalunya i un dels més importants d’Espanya, on destaca la fauna ornítica que alberga», explica.

Segons detalla Borés, a l’illa es troben representats ecosistemes com llacunes, canyissars, salobrars, bosc de ribera, marges fluvials, arrossars i extenses platges amb dunes. Hi destaquen, com les més importants del delta, les llacunes del seu interior, comunicades amb el riu i anomenades «els Calaixos», que alberguen una gran quantitat d’ocells aquàtics que utilitzen aquesta zona humida com a lloc de nidificació, hivernada, migració i per les concentracions prenupcials i postnupcials.

També hi destaquen la presència de comunitats vegetals i piscícoles d’importància excepcional. «Qualsevol podria esperar que aquest extraordinari espai natural és motiu d’orgull per als seus habitants i per tot el país», valora Borés.

Comentarios
Multimedia Diari