Saquegen i causen danys al jaciment de la Ferradura a Ulldecona

L’Ajuntament ha denunciat els fets als Mossos d’Esquadra, mentre els arqueòlegs revisaran la resta de poblats de la zona per comprovar que no s’hagin produït més espolis

02 febrero 2021 15:53 | Actualizado a 02 febrero 2021 16:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El jaciment de la Ferradura-Els Castellets, de la primera edat de Ferro, ha estat objecte de saqueig i ha patit diverses destrosses; uns fets que l’Ajuntament d’Ulldecona ja ha denunciat als Mossos d’Esquadra. 
La codirectora de les excavacions al poblat i membre del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRAP) de la Universitat de Barcelona, Carme Saorín,  ha alertat dels danys després d’una visita al poblat aquesta setmana. «S’han emportat alguna cosa d’una part del jaciment que estava a mig excavar, corresponent a una estança, i on ara hi ha un forat, mentre que en un altre punt hi ha marques d’un pic», detalla al Diari.  
L’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, creu que el saqueig podria ser obra d’un furtiu equipat amb un detector de metalls i remarca que els danys, concentrats un espai d’uns 20 metres quadrats, són «greus», malgrat que no es pot saber ni la quantitat ni el valor de les peces que s’haurien endut.  
Saorín tornarà demà dijous al jaciment amb Mossos i Agents Rurals per analitzar els danys. En els propers dies es revisaran també la resta de jaciments de la zona, com la Cogula o els Sant Jaumes (aquest darrer, al terme d’Alcanar). 
L’Ajuntament d’Ulldecona, titular del jaciment, lamenta que aquesta no és la primera vegada que el patrimoni local pateix danys i saquejos. Així,  Ventura recorda que la Policia Local va enxampar in fraganti una persona mentre estava espoliant un altre jaciment, la necròpolis ibèrica de les Esquarterades, prop de les Ventalles. «En aquella ocasió, tot i el treball de la policia i els Mossos d’Esquadra, el jutjat va desestimar el procediment», lamenta l’alcaldessa, tot demanant una major sensibilitat dels jutges envers el patrimoni. 
Indignats
El GRAP, que du a terme campanyes d’excavació al jaciment des de fa més d’una dècada, ha mostrat la indignació pels fets a través de les xarxes socials. «Algú, que no sabem qui és però que pels seus actes podem afirmar, sense risc d’equivocar-nos, que és una mala persona, un egoista i un lladre, ha considerat que el patrimoni de tots havia de deixar de ser de tots i passar a ser seu»,  denuncien. 
L’últim cop que es va excavar el jaciment va ser l’estiu del 2019, ja que l’any passat no es van poder dur a terme els treballs habituals per la pandèmia de Covid-19. 
La Ferradura és un petit assentament de format allargat i situat en alçada (226 metres), al límit de la serra del Montsià i dominant la foia d’Ulldecona. Segons els experts, «presenta una única fase d’ocupació datada entre mitjans del segle VII i principis del VI ane, aproximadament, en el marc cronocultural de la primera edat del ferro».

Comentarios
Multimedia Diari