Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Sara Blanch, soprano: ‘Tivissa és casa meva, em fa molta il·lusió actuar-hi’

Sara Blanch, reconeguda soprano lírico-lleugera, actuarà els propers dies 18 i 20 d'agost a les Nits de la Baranova, a Tivissa

Maria Noche

Whatsapp
Imatge de la soprano riberenca. Foto: Sara Blanch

Imatge de la soprano riberenca. Foto: Sara Blanch

- L’any passat, a la 53a edició del Concurs Internacional de Cant Francesc Viñas vas ser vencedora en vuit categories. Què ha suposat aquest premi per a la seva carrera?
- La veritat és que ha sigut un punt culminant en l’àmbit professional. Porto molts anys estudiant i treballant molt, i arribar a un concurs d’aquest nivell i que et premien d’aquesta manera, en primer lloc genera molta satisfacció. I després, obre moltes portes, perquè molts dels premis que vaig rebre han estat contractes, com per exemple per al Festival de Peralada, per al Teatro Real de Madrid… diversos contractes que al final són els que t’obren portes, perquè tens la possibilitat de demostrar com treballes,  i això et dóna opció que et tornin a contractar. 

- Els propers dies 18 i 20 d’agost participaràs a ‘Les Nits de la Baranova’, a Tivissa. Què suposa actuar a casa?
- A mi em fa molta il·lusió, perquè ve molta gent com a públic amb qui he conviscut sempre, fins i tot vénen professors que he tingut tant a l’escola com a l’institut, familiars, gent del poble i de la zona que conec, tota aquesta gent que per a mi és de casa. Llavors, veure’ls allà i poder compartir amb ells el que jo faig, m’omple moltíssim. És un dels concerts que espero amb més ganes. 

- Ens podria parlar una mica sobre les interpretacions d’aquests dies, que reben el nom ‘Enamora’t de la lírica’?
- Les interpretacions dels dos dies seran diferents, considero que són dos programes molt macos. El 18 faig un programa amb el tenor Marc Sala, i el 20  amb el baríton Carles Pachón. La vocalitat d’un i de l’altre són diferents, per tant, els programes s’han d’adequar a cada veu. Hem intentat fer un programa el més variat possible. El dia 18, per exemple, cantem el duo de Don Pasquale de Donizetti, el duo de L’elisir d’amore també de Donizetti i llavors cadascú fa les seves àries. I el dia 20 fem també els duos de L’elisir d’amore i de Don Pasquale, però adaptats a les veus, i un duo de Les Noces de Fígaro. Les meves àries tampoc són les mateixes el dia 18 que el 20. 

-Aquests dos dies d’interpretacions a Tivissa li fan molta il·lusió, però hi ha alguna altra actuació propera d’enguany que esperi de forma especial?  
- Un projecte que em fa especial il·lusió és anar al Teatre Campoamor, d’Oviedo, on debuto i, a més a més, ho faig amb un rol principal de l’òpera L’elisir d’amore, de Gaetano Donizetti. Això sí que ho espero amb moltes ganes, també. 

Els premis del concurs Viñas han estat un punt culminant

-En quin moment i com sorgeix el seu interès per la lírica?
- Com sempre dic, a casa tinc un ambient familiar molt musical, perquè els meus pares són músics. Jo des de ben petita que he cantat a la coral del poble amb el meu pare. Així que la passió va venir per aquí, podríem dir que des de sempre i de casa. Llavors, amb 14 anys vaig començar classes de cant líric, i ja va ser quan vaig descobrir que el fet de treballar la tècnica t’obre moltes possibilitats de resultat de la veu. Va ser quan realment em vaig enganxar al cant, el moment en què vaig decidir que definitivament volia dedicar-me a l’òpera. 

- Va debutar amb 16 anys al Teatre Nacional de Catalunya i al Mercat de les Flors, cantant Sentinella, de l’òpera Lisistrata d’Albert Carbonell. Com va ser aquesta experiència?
- Va ser una experiència molt positiva i satisfactòria. Va ser el primer cop que sortia del meu ambient comú i anava cap a Barcelona a fer música. Poder estar tant al Mercat de les Flors com al Teatre Nacional, treballar amb bons directors i bons músics, que et donen bons consells i et tracten com a professionals, i conèixer altres companys amb les mateixes passions que tu... va ser una experiència molt bona. 

- L’òpera és cant, però també té part d’interpretació. Va haver de preparar-se especialment per a aquesta vessant?
- Dins de la carrera d’un cantant, al conservatori, hi ha unes assignatures específiques per treballar la interpretació, és a dir, que sí que m’he preparat. A més a més, és una part que m’agrada molt, i a casa la treballo moltíssim davant del mirall. La música ajuda a donar-li una expressió al personatge i, a la vegada, si tu li dónes aquesta expressió, la música ve d’una manera més natural, tal com el compositor l’ha escrit. Una cosa ajuda l’altra.

-Quina és la clau per triomfar en aquest àmbit?
- Estudiar molt, i tenir una gran passió pel que fas. Jo penso que si és una cosa que realment no t’apassiona, no acabes de donar mai tot de tu. La mateixa passió et porta a un estudi constant, i és  el que es necessita, molta constància i preparació, tant tècnica com interpretativa. 

-Mirant més enllà, quins són els seus plans de futur? 
- La veritat és que ara mateix el que vull és continuar mantenint el que he aconseguit fins ara, i créixer més. Estic treballant per sortir més cap a una carrera internacional i, per tant, els meus plans consisteixen en continuar treballant amb molt d’esforç i molta il·lusió. 

Temas

Comentarios

Lea También