Satisfacció per la substitució dels molestos flaixos eòlics a la Terra Alta

Després d´anysde peticions, els ajuntaments afectats donen la benvinguda a l'acord entre els promotors i el Govern

19 mayo 2017 22:12 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els molestos flaixos eòlics nocturns a l’altiplà de la Terra Alta de llum intermitent blanca tenen els mesos comptats. Un acord entre el Departament de Territori i Sostenibilitat i els promotors dels parcs eòlics en permetrà la substitució progressiva per una balisa de color vermell, fixa i de menor intensitat.

Des de 2010, la normativa de l’Agencia Estatal de Seguretat Aèria (AESA) estableix que la llum que indica l’altura i posició de l’aerogenerador pot ser vermella i fixa, però els construïts anteriorment i d’altura superior a 100 metres se senyalitzaven amb una llum blanca o vermella intermitent, com és el cas de les desenes d’aerogeneradros aixecats als termes de Vilalba dels Arcs o Corbera d’Ebre. Aquest sistema d’il·luminació nocturn provoca molèsties a veïns i conductors, a banda de generar una desagradable contaminació lumínica.

Dos anys enrere, Territori i Sostenibilitat anunciava la redacció d’un decret per resoldre-ho i ara ha anunciat l’acord amb les promotores, que es podran beneficiar d’una línia de subvencions que cobreix el 40 per cent del cost de les substitució dels llums. L’acord de substitució compta amb el vistiplau d’AESA.

102 a la Terra Alta

Les comarques d’actuació són l’Anoia, Urgell, Conca de Barberà i, sobretot, la Terra Alta on es modificaran 102 dels 107 aerogeneradors en funcionament.

L’alcalde de Gandesa i president comarcal, Carles Luz, s’ha mostrat satisfet per l’acord assolit tot recordant la insistència mostrada pels diversos ajuntaments de la comarca.

El nou alcalde de la Fatarella, Francisco Blanch, ha donat la benvinguda a la modificació. «Feia anys que el municipi treballava per la substitució dels flaixos, de nit semblava una discoteca». Com a mesura pal·liativa es va reduir la intensitat d’algunes balises però el sistema d’il·luminació s’ha mantingut. «Encara que arribi tard, benvingut sigui», conclou Blanch.

L’associació eòlica catalana, EolicCat, també s’ha felicitat per l’acord, conscient de les molèsties generades. El gerent d’EolicCat, Jaume Morron, explica al Diari que l’associació ha estat «des del primer moment» al costat de la Generalitat per buscar una solució, «tot i no estar obligats legalment a modificar les balises fins d’aquí a quatre anys».

La patronal recorda que en el moment de la construcció dels aerogeneradors la normativa vigent establia la col·locació de les llums blanques intermitents. Estima que la substitució de les lluminàries serà progressiva i s’executarà en els pròxims dos anys.

Un treball previ a l’acord ha estat la redacció d’un inventari, amb la col·laboració d’EolicCat, del tipus de lluminàries dels aerogeneradors i d’aquells que podien deixar d’estar senyalitzats aplicant els criteris de la guia de senyalment d’Aesa. En el cas de la Terra Alta només se’n podien apagar 3 dels 107 actuals, raó per la qual s’ha optat per la substitució.

Comentarios
Multimedia Diari