Sebes fomenta el voluntariat per millorar la biodiversitat de la reserva

Els tècnics de la reserva natural desenvolupen diverses jornades de voluntariat al llarg de l’any que augmenten la qualitat ambiental de l’espai i atrauen més visitants a la destinació de la Ribera 

12 septiembre 2017 08:44 | Actualizado a 12 septiembre 2017 15:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

A cop de falç un grup d’una quinzena de voluntaris i tècnics de la reserva natural de Sebes a Flix van realitzar diumenge una nova acció de voluntariat de millora de la biodiversitat de l’espai natural situat al riu Ebre. 

En aquesta ocasió van actuar a la llacuna de Sebes, un dels punts de major interès de la reserva per la possibilitat d’observar amb facilitat múltiples espècies d’ocells. La principal acció fou la de tallar  a mà diverses zones cobertes amb boga i canyís, plantes d’aiguamoll que arribarien a cobrir de forma natural la llacuna i danyarien la biodiversitat de l’espai. La mesura permet mantenir zones obertes amb aigua, crear illetes i posadors per afavorir la presència i la cria de diferents espècies d’aus.

«Quan els visitants coneixen Sebes, s’apropen als observatoris i gaudeixen de l’avifauna existent s’ha de pensar que la biodiversitat no és casual. Darrere de cada imatge i observació hi ha una feina persistent de gestió de l’espai, i aquesta acció n’és una mostra», assenyala el director tècnic de la reserva, Pere Josep Giménez. 

Accions de gestió com la pesca elèctrica per regular la presència de peixos depredadors o afavorir l’hàbitat per als ocells són mesures recurrents en els últims anys per convertir la reserva en una referència ambiental a les Terres de l’Ebre. «Els ornitòlegs i amants de la natura que ens visiten podeu veure amb molta facilitat espècies d’ocells valuosos com el blauet, el martinet menut i l’agró roig, i això és gràcies en bona part a la gestió acurada de l’espai natural», insisteix.

Projecte Volcat

En aquest marc de gestió de l’espai, el Grup Natura Freixe, que gestiona la reserva, va rebre a la primavera un premi dotat amb 12.000 euros pel projecte Volcat de voluntariat i custòdia del territori. El projecte pretén que les entitats socials (llars de jubilats, casals de joves, associacions culturals...) apadrinin finques en custòdia d’alt interès ecològic. En apadrinar una finca en custòdia, aquests col·lectius socials participen en les diferents activitats de voluntariat proposades per aquest espai. 

En el marc d’aquest projecte, aquest estiu s’han dut a terme accions de voluntariat per tallar voga a la llacuna i per eliminar vegetació exòtica dels tancats de pastura.

Comentarios
Multimedia Diari