Segon millor registre de flamencs nascuts al Parc Natural del Delta

El clima temperat i l’abundant aliment a les llacunes són els dos principals factors que han afavorit la cria de flamencs 

16 julio 2017 20:16 | Actualizado a 10 noviembre 2017 19:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Bona anyada de flamencs tant al delta de l’Ebre com a les altres zones nidificadores de la Península (Fuente de Piedra) i el sud de França (la Camarga). Aquest és el segon millor registre de naixements de flamencs al Delta en els últims deu anys, el primer va ser a primers de la dècada actual.


En el cas del Delta, cal afegir les mesures que s’han pres des del Parc Natural per controlar depredadors naturals dels flamencs, sobretot els gavilans i les guineus, que, a vegades, es mengen els ous de la colònia.


S’han comptabilitzat més de 2.700 parelles de flamencs, el que ha representat el naixement d’uns 2.100 pollets, «de cada parella hi ha uns 0,8 polls que seran voladors, un percentatge molt alt respecte a anys anteriors», destaca el tècnic del Parc, Xavi Abril.

De totes aquestes cries, unes 600 van entrar ahir a la matinada al corralet preparat a la punta de la Banya, al final de les Salines, dels quals se’n van anellar 400.

L’operació realitzada per voluntaris es va desenvolupar sense dificultats, tal com estava prevista, i els veterinaris tan sols van haver d’intervenir per atendre petites ferides a les potes o per desestressar alguns dels pollets capturats.


L’actuació d’ahir tenia un caire científic que «ens serveix per fer un seguiment de la seua biologia, costums migratoris, llocs on van a criar, etc., la qual cosa ens ajuda a prendre decisions a l’hora de gestionar aquesta espècie que està protegida i amenaçada a Europa i la seua àrea de distribució», apunta el director del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Francesc Vidal.


L’activitat també té un marcat caràcter de participació ciutadana, amb uns 150 voluntaris, vinguts d’arreu de Catalunya, a més de les entitats del territori que hi col·laboren. A la vegada, aquesta diada vol ser d’educació ambiental «per conèixer tant la gestió que fem dels flamencs com del paratge del delta de l’Ebre», diu Vidal.


Entre les voluntàries que participaven per primera vegada a l’anellatge estava Pilar Latorre, natural de Saragossa, però resident des de fa molts d’anys a Sant Carles de la Ràpita. «En ser la primera vegada, tinc por de fer-los mal; tot i això, és una experiència molt bonica i la repetiré», comenta al Diari.
Un dels moments més captivadors de la nit és quan ja comença a clarejar, els diversos grups de voluntaris ja han envoltat els polls de flamencs i els encaminen cap al corral situat a la platja. «És un instant molt bonic», coincideixen a dir Pilar Latorre i Yolanda, de Barcelona, resident a Torredembarra.


La torrenca d’adopció ja ha vingut cinc vegades a anellar al Delta, però va debutar a la llacuna de Fuente de Piedra, l’any 2004. «És una experiència que recomano fer, almenys una vegada a la vida», afirma Yolanda.

Un altre dels voluntaris que repeteix és Àngel Salvador, de Tortosa, hi participa per segon any com a secretari de mesures i ho domina a la perfecció, davant l’admiració dels altres membres del seu grup. «He d’estar pendent de les dues mesures que em diuen i anar-les apuntant. Enguany tots tenen unes mesures equitatives, tots mesuren més o menys el mateix». Per a Salvador, «és gratificant perquè pots tocar-los i veure’ls més de prop».

Comentarios
Multimedia Diari