Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

S’emporten les oliveres mil·lenàries d'Ulldecona

L’empresa Cultius Ponç desoeix el requeriment de l’Ajuntament i ha començat a endur-se els arbres podats de la finca que té a la partida del Mas del Rector. El consistori lamenta els fets i demana més protecció del patrimoni

M.P/ACN

Whatsapp
Un camió enduent-se un grup d’oliveres del terme d’Ulldecona, ahir. FOTO: ACN

Un camió enduent-se un grup d’oliveres del terme d’Ulldecona, ahir. FOTO: ACN

«Ràbia. Tristesa. Desolació». Amb aquestes tres paraules l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, definia els seus sentiments en veure com l’empresa Cultius Ponç, de Sant Celoni, desoïa el requeriment de l’Ajuntament d’Ulldecona i s’enduia ahir les oliveres mil·lenàries del terme.

Com ja va informar el Diari fa una setmana, l’Ajuntament d’Ulldecona va enviar una carta urgent demanant l’aturada de l’extracció d’oliveres mil·lenàries que s’estava produint  a la partida del Mas del Rector d’Ulldecona, on té la finca d’oliveres, en propietat, Cultius Ponç.

Desoint la petició del consistori, des d’aquest dilluns, diversos camions entren i surten de la finca que tenen a la partida del Mas del Rector amb desenes d’oliveres prèviament netejades i podades. Així, la finca del Mas del Rector, a la falda de la serra del Montsià, s’ha convertit en un atrafegat centre d’operacions de màquines, camions i operaris. Fins ahir al migdia, més d’una desena d’arbres arrencats de la finca han estat ja traslladats. Efectius de la Policia Local d’Ulldecona van personar-se al lloc i van demanar als responsables de l’operatiu els permisos i la documentació pertinent. També van deixar-se veure per la zona patrulles dels Agents Rurals. A priori, però, i segons ha constatat l’alcaldessa, l’operatiu de trasllat disposaria de tots els permisos requerits de Sanitat Vegetal –especialment davant les restriccions per evitar el contagi de la Xylella Fastifiosa– i del Departament d’Agricultura.

La rapidesa amb la qual han actuat ha agafat de sorpresa el consistori, que havia estudiat diferents opcions per paralitzar l’extracció i trasllat.

«Ha estat tot extremadament ràpid i això posa dificultats a l’administració per emprendre un camí o altre, però és evident que la falta de protecció superior, no només les municipals, dificulten molt la nostra tasca», ha declarat l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura. 

En aquest sentit, ha reiterat així la necessitat que el Govern, com va fer al seu moment la Generalitat Valenciana, aprovi una norma que protegeixi aquest patrimoni. No només els arbres monumentals de forma individual, sinó també el paisatge en el seu conjunt, com a «motor de desenvolupament econòmic futur» del territori». 

«El nostre poble és més pobre»

«Han consumat l’amenaça i lamentem els fets: el nostre pobre és una mica més pobre del que era ahir», ha lamentat Ventura. Fa justament una setmana, l’alcaldessa es reunia amb els responsables de Cultius Ponç al mateix ajuntament. Els propietaris de la finca van descartar fer marxa enrere davant del requeriment municipal. 

A la finca, el consistori va inventariar nou oliveres mil·lenàries –més de 3,5 metres de perímetre a 1,3 d’altura del terra– i així mateix se n’acumulen desenes de centenàries.

Temas

Comentarios

Lea También