Tortosa: Sense processó de la Passió 80 anys després

Tots els actes suspesos. Enguany es complien els quaranta anys de l’Agrupació de Confraries de la Setmana Santa de Tortosa

05 abril 2020 09:15 | Actualizado a 06 abril 2020 11:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Avui a les 20.00 del vespre els carrers de Tortosa estaran buits, com cada dia des del passat 14 de març que es va decretar l’estat d’alarma, i els veïns sortiran als balcons a aplaudir l’esforç dels serveis sanitaris davant l’actual pandèmia. Però avui, Diumenge de Rams, no és un dia qualsevol a la capital del Baix Ebre. A les vuit del vespre hauria d’haver sortit des de la Plaça de la Cinta la processó de la Passió, amb més de dos segles d’història i que congrega cada any milers de persones en l’inici de la Setmana Santa. Es calcula que hi participen unes 2.000 vestes, que recorren els principals carrers de la ciutat repartint caramels als nens i acompanyant els onze passos, corresponents a deu confraries. 

Segons explica la presidenta de l’Agrupació de Confraries de la Setmana Santa de Tortosa, Cinta Fontanet, l’únic precedent del que es té constància de suspensió de la processó va ser durant el període l 1936 al 1940, per la Guerra Civil. Al 1941 es ve reprendre, però només amb el Sant Crist de la Puríssima, ja que la resta de passos van ser cremats junt amb l’Església dels Dolors durant la Guerra. «Fonts orals expliquen que el Crist també es va intentar cremar, van voler tirar-lo en tres ocasions però no van poder tombar-lo i s’hi van quedar penjant les cordes fins que va acabar la guerra», explica Fontanet. 

A dia d’avui el Crist de la Puríssima que participa en les processons és una reproducció. La talla original del segle XVII, restaurada recentment, es troba a l’església de la Puríssima del carrer Montcada. 

Les confraries que participen en la Processó de la Passió són la de Sant Antoni dels Pagesos, la Mare de Déu del Roser, la Puríssima Sang, l’Associació de Veïns de Santa Clara, els Natzarens de Jesús de la Passió, el Sagrat Cor de Jesús, la Maria Immaculada, el Sant Crist de la Puríssima, les Cinc Llagues i la Mare de Déu dels Dolors, amb els seus respectius passos. 

Habitualment la meteorologia ha respectat aquesta expressió religiosa tan arrelada a Tortosa, tot i que al 2018 la pluja va obligar a escurçar-la. 

Precisament enguany es complien 40 anys de l’Agrupació de Confraries de la Setmana Santa, i estava previst tot un complet programa d’actes per commemorar-ho. El pregoner havia de ser Josep Borrell, el que va ser president de l’agrupació durant més d’una dècada. 

Fontanet admet la desil·lusió dels membres de les confraries i explica que durant tota la Setmana Santa es podran veure reemissions de les processons d’altres anys, a través del Canal Terres de l’Ebre. 

Comentarios
Multimedia Diari