S'estrena a les Terres de l'Ebre el film 'La millor opció'

La pel·lícula està basada en la història real de Koto Maelainin, un jove saharaui adoptat per una família de Sant Jaume d´Enveja

19 mayo 2017 16:40 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Hi ha històries reals que, de tan potents, es porten a la gran pantalla. Però el que resulta més infreqüent és que el mateix protagonista de la història també assumeixi el paper principal a la pel·lícula. Aquest és el cas del film La millor opció, que aquest divendres a les 20.30 hores s’estrenarà per primera vegada a les Terres de l’Ebre, als Multicinemes d’Amposta. La pel·lícula ha estat dirigida pel director gironí Òscar Pérez i està protagonitzada per Koto Maelainin, Francesc Orella i Mercè Pons.

La pel·lícula va ser rodada a Deltebre, Sant Jaume d’Enveja, Amposta i Tortosa i retrata la història real de l’adolescent sahrauí Koto Maelainin protagonitzada pel mateix Koto.

Koto Maelainin va arribar a Sant Jaume d’Enveja, on viu actualment, el 2003, quan tenia 13 anys. Deu anys després, un dia surt de casa i cau inconscient. Quan aconsegueix recuperar-se, els metges li comuniquen que necessita un trasplantament urgent de ronyó i assenyalen a la mare biològica com a possible donant. L’arribada sobtada de la família suposarà un cop molt dur per a Koto.

El director Òscar Pérez explica al Diari que la pel·lícula (i no pas documental) està basada en "una història, més que real, de veritat", ja que "la realitat ja va passar i això és una reconstrucció que fem. Hem intentat que dins d’aquesta reconstrucció no es perdi la veritat que hi ha, l’autenticitat de la història, i en aquest sentit el Koto és un element fonamental".

El director afirma que és una pel·lícula sobre la identitat i sobre el sacrifici. "I amb la mare d’acollida moltes mares s’hi podran sentir identificades, ja que es veu com el vincle va més enllà de la sang".

Iniciativa del jove actor

El fet que Koto fos el mateix protagonista va ser iniciativa seua. "Jo no sabia que podia fer d’actor. Però qui millor que jo per explicar la meua història? Al principi no em creia que podíem fer la pel·lícula, però finalment em vaig atrevir i tot va anar molt bé", detalla al Diari Koto Maelainin. Ara, Maelainin afirma que no descarta poder seguir una trajectòria com a actor.

"És veritat que Koto era algú que mai no havia interpretat, però vaig intuir de seguida que era una persona que podia ser ell mateix davant la càmera. No només has de tenir talent sinó ser valent", opina el director. Precisament, el jove detalla que alguns moments el rodatge no va ser fàcil. "El més difícil va ser reviure les escenes de l’hospital, em tornava a posar malalt!" Pérez afirma que també es va tractar "d’aprofitar aquella emoció per ser més autèntics".

La història de Koto va arribar a Pérez quan ell estava gravant un documental a Deltebre, i aviat va decidir que allí hi havia una pel·lícula i va trobar-se amb Koto per conèixer-lo.

Escenari determinant

"Ja havia filmat moltes vegades a les Terres de l’Ebre, portava venint des del 2002. El territori té molta presència a la pel·lícula i li aporta molt de dramatisme", comenta el director. "Les Terres de l’Ebre són un territori d’acollida, hi ha moltes històries com la de Koto".

La pel·lícula mostra indirectament les conseqüències d’un conflicte internacional irresolt. El Sàhara Occidental va ser colònia espanyola entre 1936 i 1976. Quan Espanya va abandonar el territori, el Marroc va prendre’n el control i va obligar al poble sahrauí a fugir al desert, on encara viuen al voltant de 165.000 persones en camps de refugiats en condicions extremes. Cada estiu des de llavors, nens i nenes sahrauís viatgen a Espanya i són acollits per famílies autòctones.

Després de Barcelona, Girona, Madrid i Viena, el film arriba a les Terres de l’Ebre. A més de l’estrena d'aquest divendres al vespre amb la presència del director i de l’actor, es realitzarà un passi als Multicinemes d’Amposta a les 18 hores el dissabte, diumenge i dimecres.

Comentarios
Multimedia Diari