Set estacions controlen a temps real la qualitat del tram català de l’Ebre

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre regularitza el funcionament de la xarxa, que en el cas de la xarxa d’indicadors del Delta s’aturà a mitjan 2015 per manca de pressupost

05 junio 2017 08:49 | Actualizado a 24 noviembre 2017 19:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha publicat l’informe anual de resultats de la xarxa d’estacions automàtiques que controlen la qualitat de les masses d’aigua de la conca de l’Ebre. 

L’anomenada Xarxa SAICA disposa de 30 estacions, set de les quals ubicades a les Terres de l’Ebre. La xarxa permet detectar alteracions puntuals i complementa la resta de xarxes de control, destinades a l’anàlisi general de les masses d’aigua i a seguiments més específics però que funcionen amb mostreigs periòdics i no a temps real.

Hi ha actives estacions automàtiques de control de qualitat de l’aigua de l’Ebre a l’altura de Flix -gestionada per l’Agència Catalana de l’Aigua-, a l’altura d’Ascó, de Xerta i Tortosa.

La resta de dispositius se situen al delta de l’Ebre, a les badies del Fangar i dels Alfacs, on hi ha en funcionament des de l’any passat tres estacions.

Les estacions mesuren paràmetres considerats com a indicadors generals de contaminació: el pH, temperatura de l’aigua, oxigen dissolt, terbolesa i presència d’amoni, així com el nivell de l’aigua. En algunes estacions s’han incorporat mesuradors de contaminants com els nitrats, fosfats o mercuri.

El conjunt d’estacions ha rebut uns 22 milions de registres nous els anys 2015 i 2016, dels quals només s’han detectat 62 incidències el 2015 i 68 incidències l’any passat.

Les incidències corresponen en la seva majoria a augments de la concentració d’amoni o de la conductivitat de l’aigua. Diu la CHE que aquestes incidències són causades per episodis de pluja, augments sobtats de cabal i, alguns cops, per problemes en alguna estació depuradora d’aigües residuals o abocaments puntuals.

Dues a Ascó
L’estació amb més incidències, un total de 36, ha estat la situada al riu Arga, a Echauri. En el cas de les Terres de l’Ebre, l’estació d’Ascó ha patit dues incidències en els últims dos anys. El 2015 va patir la primera a causa d’un desembassament controlat d’aigua que va obligar a prendre mostres per determinar la concentració de mercuri, amb resultat negatiu.

El 15 de març de 2016 es va detectar la segona, durant una crescuda del riu, amb un augment de l’indicador de mercuri, unes mesures, diu la CHE, que «no van ser elevades».

Sis de les trenta estacions formen part de la Xarxa d’Indicadors Ambientals del Delta de l’Ebre (RIADE), una xarxa formada per disset estacions que el juny del 2015 van deixar de funcionar per manca de pressupost públic.

La situació va canviar al llarg del 2016, i es van activar sis de les disset estacions, dues a la badia del Fangar, una a la badia dels Alfacs, dues a l’Ebre i una al riu Cinca. A la pàgina web de la CHE hi ha la informació a temps real de totes les estacions.

El cabal, sota mínims

Més enllà de l’episodi de pluges del cap de setmana, la situació de sequera a la conca de l’Ebre es manté, motiu pel qual el cabal del riu Ebre se situa en valors molts baixos. 

Ahir a la tarda, el cabal al seu pas per la ciutat de Tortosa es va situar per sota dels 90 m3/s, amb un mínim a les 17 hores de 87 m3/s. Aquest valor estaria per sota del cabal mínim ambiental segons l’anterior pla hidrològic de la conca de l’Ebre. El pla actual, però, rebutjat per la Plataforma en Defensa de l’Ebre i la Generalitat rebaixa el cabal ecològic a 80 m3/s. 

Aquesta constant de cabals baixos fa moltes setmanes que s’arrossega, un fet inusual en els mesos de primavera. L’absència d’un cabal superior afavoreix la proliferació de plantes aquàtiques i de la mosca negra.

Comentarios
Multimedia Diari