S'inicia la reforma del pont de l'Estat 75 anys després de la seva construcció

El pont sobre l'Ebre queda tallat en un dels sentits del trànsit mentre l'empresa adjudicatària acumula materials per als treballs, que s'allargaran 10 mesos

19 mayo 2017 19:07 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Amb el tall de trànsit en un dels sentits, ahir els ciutadans de Tortosa van poder visualitzar l’inici de la reforma general del pont de l’Estat sobre el riu Ebre, una infraestructura bàsica per a la capital, que connecta el centre històric amb el barri de Ferreries.

Agents de la Policia Local van informar els veïns de Ferreries que l’accés era tancat i que calia creuar el riu pel pont del Mil·lenari. Això serà així mentre durin les obres, amb una durada prevista de 10 mesos. Des del centre històric, en canvi, es pot circular amb normalitat pel seu carril per accedir a Ferreries. L’obra tampoc afecta al pas de vianants. El carrer Pintor Gimeno, plaça Paiolet i plaça Agustí Querol patiran restriccions durant l’obra.

Ahir, les restriccions de mobilitat no van provocar embussos, com es podia témer a priori i la circulació fou fluida, van apuntar fonts municipals. Mentres, l’empresa adjudicatària dels treballs intensifica els treballs previs amb l’acumulació de materials a les vores del pont, per exemple al carrer Pintor Gimeno (vegeu-ne la imatge).

L’Ajuntament de Tortosa ha demanat comprensió als veïns, comerciants i turistes. De la mateixa manera, el president de la Federació de Veïns de Tortosa, Josep Baubí, demana «paciència» als tortosins i posa en valor la importància de l’obra. «La reforma ha de permetre que el riu deixi de ser un obstacle entre el Centre i Ferreries. És una obra positiva, de millora per a tota la ciutat, però cal paciència», reitera.

El projecte té un cost final d’1,3 M€, un milió per als treballs de reforma i 300.000 euros del cost del trasllat de serveis. La Diputació de Tarragona aporta 900.000 euros al pressupost.

El projecte de reforma, de l’arquitecte Xevi Bayona, preveu tres grans actuacions. D’una banda, l’ampliació de les voreres fins a assolir els dos metres d’amplada a banda i banda. En segon terme, la neteja, asfaltat de la calçada, pintat i millora dels accessos i, en tercer lloc, la nova il·luminació del pont amb tecnologia LED. S’eliminarà la barana actual i s’obriran dos passadissos a alçades diferents. El primer s’utilitzarà com a carril per a bicicletes i el segon per a vianants. Aprofitant el desnivell es col·locaran seients per contemplar una visió privilegiada del riu i la façana fluvial de la ciutat. El pas de vianants es tancarà amb una barana transparent.

Inaugurat el 1941

El pont de l’Estat fou inaugurat el 4 d’abril de 1941, ara fa 75 anys, en plena postguerra i reconstrucció de la ciutat després dels estralls que va patir durant la Guerra Civil. L’antic pont fou objectiu estratègic de l’aviació franquista durant la Guerra Civil, fins que fou tocat el fatídic 15 d’abril de 1938. Tres dies més tard, l’exèrcit republicà va dinamitar el pont per evitar el pas de les tropes franquistes, que ja havien assolit el marge dret de la ciutat.

La inauguració va anar a càrrec del ministre d’Obres Públiques, Alfonso Peña, després de prop d’un any de treballs. Obra de l’enginyer Eduardo Torroja, fou el primer de l’Estat construït amb la innovadora tècnica de la soldadura elèctrica.

Comentarios
Multimedia Diari