S'intensifica la lluita contra la plaga d'escarabitxes en municipis ebrencs

Els tècnics del consorci ambiental ebrenc treballen aquest estiu a l'Ampolla, Tortosa i Amposta, entre altres municipis

19 mayo 2017 18:36 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) i ajuntaments afectats intensifiquen la lluita contra la proliferació d’escarabitxes, també dits escarabats de cuina, paneroles o cuques, aquest estiu en diversos municipis. La presència d’aquests desagradables insectes en places i carrers han alertat els veïns de l’Ampolla, Tortosa i Amposta, entre d’altres.

El responsable del COPATE Raül Escosa, explica al Diari que al territori hi ha tres tipus d’escarabats o escarabitxes: la Blattella germànica (escarabat germànica), la Blatta orientalis (escarabat negra) i la Periplaneta americana (escarabat americà).

Aquesta última, d’aspecte fràgil, color marronós i llargues antenes, va desembarcar al Port de Barcelona dins de contenidors de soja fa uns 20 anys i s’ha estès per bona part de Catalunya. «Des de fa uns 10 anys, amb l’entrada de l’americana, hem notat un increment de la població d’aquests insectes».Aquest estiu no hi ha una presència molt major que en anteriors estius però les queixes dels veïns i les actuacions de les administracions es succeeixen.

El COPATE actua per conveni als municipis del Baix Ebre i Montsià. Aplica tractaments per eliminar els insectes a la xarxa de clavegueram pública, el seu principal hàbitat. Per fer-ho accedeix als pous de registre de la xarxa i polvoritza l’interior amb un biocida abrasiu que provocala fugida a l’exterior de l’insecte i la mort lenta de l’animal. Enguany s’utilitza un segon producte que mata la panerola per ingesta.

Un dels problemes d’aquest mètode d’actuació és que els tècnics desconeixen si a la mateixa claveguera, entre pou i pou de registre, hi ha proliferacions indesitjables d’insectes. Per això, i en diversos municipis, el COPATE ha fet inspeccions amb càmeres robotitzades. Una de les últimes inspeccions s’ha dut a terme a l’Ampolla, on les queixes han estat nombroses enguany. El resultat ha demostrat, com en altres casos, que la claveguera amaga àrees d’acumulació de residus ja sigui per l’antiguitat i degradació de la canonada o per l’absència d’aigua de pluja que arrossega els residus. «En aquests casos, insistim en netejar la canonada amb aigua a pressió», diu Escosa.

A l’Ampolla, la part més afectada és la propera al Port, la més turística, amb conduccions antigues i poca pendent. L’insecte pot sortir a la superfície per les tapes de registres o els embornals, ja que hi ha municipis on la xarxa d’aigües residuals està connectada amb la de pluvials.

A Amposta han rebut en aquest inici d’estiu una desena de queixes per escrit. El regidor de Serveis, Dani Forcadell, admet que en la majoria de casos la presència d’escarabitxes al carrer és degut a la connexió de les dues xarxes. «Aquesta connexió no s’hauria de produir però aquest Govern ens ho hem trobat així», lamenta.

En canvi, Amposta disposa d’un bon sistema d’arquetes que impedeix en bona part l’accés dels insectes a les llars.

Comentarios
Multimedia Diari