Sis eurodiputats visitaran el Delta l'endemà de la manifestació del 7F

La PDE els mostrarà el problema de la regressió sobre el terreny i els asseurà amb els sector socioeconòmics més afectats

19 mayo 2017 20:31 | Actualizado a 22 mayo 2017 07:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Europarlamentaris del Partit Popular Europeu, dels Verds, d'Esquerra Unida- Esquerra Verda, i d'Europa de la Llibertat i la Democràcia visitaran, el dia 8 de febrer, l'Illa de Buda, al delta de l'Ebre on se'ls mostrarà els efectes de la regressió i els problemes del creixement del nivell del mar. A la tarda, a petició de la PDE, es reuniran amb agents socials i experts del territori perquè els traslladin les seves inquietuds i pors davant els plantejaments hidrològics de l'estat espanyol. També serà important la repercussió i participació de la manifestació el dia anterior, el diumenge 7 de febrer, convocada a Amposta. La protesta, per incidir en un missatge en clau europea, tindrà per lema "l'Ebre sense cabals és la mort del Delta" i es confia en la participació de persones d'arreu de Catalunya.

Els sis eurodiputats visitaran les Terres de l'Ebre en representació del Comitè de Peticions de la Comissió Europea i s'encarregaran de redactar un informe que es traslladarà, després, al Comitè de Medi Ambient. La importància de l'avaluació recau en què seria a partir d'un informe desfavorable que el Comitè de Medi Ambient europeu podria encetar un procediment d'infracció contra el Pla Hidrològic de l'Ebre del govern espanyol.

La comitiva que es desplaçarà al delta de l'Ebre el dilluns 8 de febrer la formen els sis europarlamentaris – un representant eslovac i un polonès del Partit Popular Europeu (PPE), un eurodiputat suec i un lituà del grup dels Verds/ALE, una representant italiana d'Europa de la Llibertat i la Democràcia (ELDD) i un francès d'Esquerra Unida Europea- Esquerra Verda Nòrdica (EUA- EVN)- encarregats de redactar l'informe; i quatre eurodiputats espanyols del Comitè de Peticions -una representant del PP Balear, una d'IU d'Astúries, un eurodiputat del PSOE de Castella-La Manxa, i el representant d'ERC, adscrit al grup dels Verds, Josep Maria Terricabras. També els acompanyaran membres del secretariat del comitè i del cos tècnic i traductors.

La tarda del 8 de febrer la comitiva visitarà la zona de Migjorn del delta de l'Ebre perquè coneguin de "primera mà" els efectes de la regressió tenint en compte que l'Illa de Buda és una de les zones amb més extensió protegida al Delta que exemplifica millor els efectes del canvi climàtic i la falta d'una bona planificació hidrològica a tram final de l'Ebre. Més tard, es reuniran a la Casa de Fusta d'Amposta amb agents socials de les Terres de l'Ebre. La PDE explicaran que està passant al Delta a conseqüència dels plans de conca del riu però també es donarà la paraula a pescadors, mariscadors i pagesos, principals damnificats, mentre que els experts explicaran la seva experiència en la lluita contra la regressió. L'endemà els eurodiputat es reunirà amb representants del govern espanyol i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i del Tajo, una trobada a la qual la PDE està intentant poder participar.

La portaveu de la plataforma, Susanna Abella, ha remarcat "la importància" de la visita del Comitè de Peticions. "Ens ha costat tres intervencions al Parlament Europeu perquè es faci i molta pressió. El govern espanyol ha fet tot el possible perquè els casos de la planificació hidrològica a l'estat espanyol no s'abordin des de la Comissió Europea", ha apuntat. Segons Abella, el govern de l'Estat sempre s'ha excusat en futures correccions i revisions dels plans de conca. També s'hauria intentat aturar la visita del 8 de febrer sota l'argument que el Pla de Conca de l'Ebre ha estat revisat i no és el mateix que estava aprovat quan la PDE va fer la petició. Justament aquest dimarts, el BOE publica els plans hidrològics aprovats per reial decret fa onze dies. Abella ha criticat que el de l'Ebre tingui els mateixos cabals ambientals per al tram final del riu tot i que Europa havia requerit al govern espanyol una correcció. "La visita és més important que mai i no pels plans derogats, sinó pels aprovats perquè no s'ha canviat res substancial", ha lamentat la portaveu de la PDE.

 

Cop de força el 7F

Aprofitant la visita europarlamentària, la PDE ha convocat el dia abans, el diumenge 7 de febrer una manifestació que serveixi per transmetre també a la institució europea el rebuig social de les Terres de l'Ebre i de tot Catalunya contra els plans hidrològics que no han tingut en compte les peticions del país per al tram final del riu. "Que vegin a la premsa i els puguem explicar que la gent d'aquí estem molt preocupats pel futur del Delta, pel pla hidrològic que ens volen imposar, i que supervivència del Delta és bàsica per als medi ambient i per al model econòmic de les Terres de l'Ebre. Hem d'aconseguir que el PHE no es posi en marxa perquè la gent del territori puguem tirar endavant sense cap problema", ha dit Matilde Font, portaveu també de la PDE.

La plataforma està rebent molts símptomes que la mobilització tindrà el suport de gent d'arreu del Catalunya. Mentre que el territori té assumit el Delta i el riu i els seus problemes com a propis, ara cal que el país entengui les agressions cap a aquests elements patrimonials de les Terres de l'Ebre com una "agressió de país". Com ha defensat el portaveu de la plataforma, Joan Panisello, la manifestació ha de respondre a un problema de país, "un problema català". Més enllà de la resposta positiva que ja han donat moltes entitats catalanes, o la confirmació que hi assistirà la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, també a través de les xarxes socials s'han emprès diverses campanyes espontànies, i deslligades de la PDE, per incitar a la participació de tots els catalans a la protesta –una d'elles sota el lema "Natres sempre pugem, ara baixeu vatres"-.

La manifestació del 7 de febrer arrencarà a les 12:00 hores des del Parc dels Xiribecs d'Amposta i recorrerà tota la ciutat fins a l'Avinguda Alcalde Palau, just a l'entrada al simbòlic Pont Penjant sobre el riu Ebre. La protesta l'encapçalarà el tradicional nus de la PDE i la pancarta durà per lema "l'Ebre sense cabals és la mort del Delta". Es demana a tots els participants que vesteixin de blau per reactivar les imponents marees blaves ebrenques que ja van aconseguir derogar el PHN i aturar el transvasament d'aigua a Barcelona. Encara no s'ha concretat qui llegirà el manifest de la manifestació ni quines actuacions acompanyaran el final d'aquesta, reivindicativa, però festiva protesta en defensa de l'Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari