Sis pobles escalfaran equipaments amb biomassa de proximitat el 2018

L’ambiciós projecte liderat per la Diputació de Tarragona ha aconseguit ajuts europeus FEDER i es començarà a executar durant el segon semestre d’enguany. La inversió global supera els dos milions d’euros

06 enero 2018 11:07 | Actualizado a 09 enero 2018 11:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Sis municipis ebrencs participen en un ambiciós projecte de Diputació de Tarragona per a dotar diversos equipaments municipals de calefacció produïda amb la crema de biomassa de proximitat. El projecte ha rebut el finançament clau d’ajuts europeus FEDER i s’executarà a partir del segon semestre d’enguany.

En el pla hi participen nou municipis de la demarcació, sis d’ells a l’Ebre: Gandesa, Horta de Sant Joan, La Fatarella, Rasquera, Tivissa i La Sénia. Del Camp de Tarragona en formen part El Montmell, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Alcover. El projecte té un cost de 2.152.000 euros, dels quals el 41,32% està cobert pels ajuts FEDER i el 58,68% l’assumeixen entre la Diputació i els municipis beneficiaris.

La Diputació serà l’encarregada de redactar i executar aquest projecte que busca mobilitzar la biomassa forestal local i aprofitar-la per convertir-la en energia.

En la majoria de casos, una única caldera, en un lloc estratègic, alimentarà diversos equipaments 

Un dels projectes més ambiciosos és el de Gandesa, sobretot pel fet que fa anys executen un pla de gestió forestal amb la previsió de dotar-se de suficient biomassa per a subministrar-la a l’anomenat centre de calor. El sistema, explica l’alcalde Carles Luz, consisteix en una caldera que escalfarà aigua, aquesta serà transportada a través de diverses conduccions soterrades i escalfarà, a la vegada, radiadors instal·lats en diversos equipaments. En el cas de la capital de la Terra Alta, el sistema alimentarà l’escola de primària, la biblioteca i la llar d’infants que a hores d’ara utilitzen gas o electricitat per a la seva calefacció. «Estem acumulant fusta dels nostres boscos, l’assecarem i estellarem, i quan es posi en marxa el centre de calor l’anirem alimentant. Economia circular», subratlla.

El cost del projecte a Gandesa s’eleva a més de 200.000 euros, dels quals el municipi n’aportarà uns 60.000. En una segona fase, es treballa en la instal·lació d’un segon centre de calor per alimentar quatre equipaments més: els jutjats, el centre d’atenció primària, l’institut d’ensenyament secundari i el parc de Bombers.

A Horta de Sant Joan, explica l’alcalde Joaquim Ferràs, es col·locarà una caldera de biomassa per alimentar quatre equipaments: el casal municipal, l’escola de primària, el consultori mèdic i el poliesportiu. Com en el cas de Gandesa també s’hauran de construir conduccions soterrades per distribuir l’aigua calenta. La previsió inicial és aconseguir la biomassa d’un productor local. «La pròxima setmana signarem el conveni amb la Diputació i ells s’encarregaran de licitar totes les calderes», apunta l’alcalde.

A Tivissa, se substituirà el subministrament de fueloil a biomassa de la caldera que alimenta l’escola de primària i la llar d’infants i se’n construirà una segona per al càmping-alberg municipal. La mesura forma part del seu Pla d’Acció per a l‘Energia Sostenible.

En el municipi veí de Rasquera s’aprofitarà una caldera existent i es construiran les conduccions necessàries per alimentar l’escola de primària, el centre cívic i una sala polivalent.

Comentarios
Multimedia Diari