Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Sis territoris europeus impulsen el ‘coworking’ rural

La Ribera d’Ebre i la Terra Alta participen en un projecte de cooperació amb regions de Letònia, Alemanya, Irlanda, França i Gal·les

Maribel Millan

Whatsapp
Trobada ahir a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre. FOTO: Joan Revillas

Trobada ahir a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre. FOTO: Joan Revillas

El Centre d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta participa, juntament amb altres cinc Grups d’Acció Local (GAL) de la Unió Europea, en un projecte de cooperació LEADER Transnacional per impulsar els espais de coworking en zones rurals europees. Es tracta de CoLabora: European Cooperation Project on coworking spaces in rural areas.

És per això que representants de sis regions de la Unió, concretament de Letònia, Alemanya, Irlanda, França, Gal·les i Catalunya es van trobar ahir dimarts al matí a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, a Móra d’Ebre, amb representants del CIS i del Departament d’Agricultura de la Generalitat, per signar l’acord i avançar conjuntament en les línies de treball. 

L’objectiu és reactivar l’economia rural europea a partir de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC)  i de comunitats actives que treballin en xarxa, frenant el despoblament i captant i retenint talent en aquests territoris.

«Volem traspassar fronteres i cooperar amb altres regions europees, amb qui tenim molts punts en comú», detalla la gerent del CIS, Begoña Garcia. De la mateixa opinió és Eric Durand, de l’espai francès La Quincaillerie, de Guéret, grup impulsor d’aquest projecte transnacional: «tots coincidim en voler ser un espai de coneixement i de referència al nostre territori, estem molt interessats a compartir experiències», afirma. 
Entre les participants en la jornada d’ahir hi havia també Julianne Hayes, de la regió de Donegal, a Irlanda. En el seu cas, estan interessats en desenvolupar el turisme a la regió, en un espai rural sense ciutats grans properes. Segons detalla, disposen d’un emplaçament, unes bones instal·lacins amb serveis diversos però necessiten més velocitat en la seva connexió a internet. Del model de coworking rural català els interessa la figura del dinamitzador i fomentar la col·laboració entre els treballadors, segons explica. 

Amb el projecte transnacional es pretén elaborar una guia metodològica amb els passos necessaris crear, gestionar i dinamitzar un espai d’aquest tipus, i crear un banc de recursos per als dinamitzadors, amb l’objectiu d’establir models econòmics sostenibles i promovent el treball en xarxa. 

Per a la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, el coworking rural és una peça clau per al futur de la gent que viu als pobles petits. «Permet desenvolupar projectes sense la necessitat de marxar lluny per començar de nou. Els pobles també som futur», remarca la presidenta. 
L’acte a l’arxiu riberenc forma part d’un viatge de tres dies durant els quals els col·laboradors europeus visiten Catalunya per conèixer més a fons el projecte de cooperació catalana Cowocat Rural. Ahir també van visitar la Zona Líquida, a Riba-roja d’Ebre, gestionada per l’Ajuntament. Aquest matí aniran a l’Espai Kowo d’Amposta i al migdia estaran a Tortosa per assistir a la signatura del conveni amb la Universitat Rovira i Virgili per promoure un espai d’aquestes característiques al Campus Terres de l’Ebre, que a més serà el primer en l’àmbit universitari fora de les grans ciutats. Demà a la tarda aniran a l’espai de La Magrana, de gestió privada. I ja demà dijous faran la darrera parada del viatge  a l’espai Núria Social d’Olot, com a exemple de reconversió d’un antic ateneu popular en un espai col·laboratiu lligat a les TIC i a l’emprenedoria social. 

Comentarios

Lea También