Sisco Blanch, alcalde de la Fatarella: «Ja tenim cultura del vi, però ara ens cal la de l’oli»

La Festa de l’Oli, que se celebra aquest cap de setmana a la Fatarella, reivindica la fortalesa del sector oleícola en aquest poble terraltí

05 diciembre 2018 10:34 | Actualizado a 06 diciembre 2018 12:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest dissabte i diumenge la Fatarella celebra l’emblemàtica Festa de l’Oli, que enguany assoleix la seua vintena edició. L’esdeveniment reivindica la fortalesa del sector oleícola en aquest municipi de la Terra Alta, que vol ser punt de referència del sector. També pretén ser un gran expositor dels altres productes locals, com els embotits o les coques elaborades de forma artesanal. 

Aquesta ja és la vintena edició de la fira, un esdeveniment molt arrelat al territori. Com ha evolucionat al llarg d’aquest temps?
Sí, la festa va nàixer per donar a conèixer el producte local més important per al nostre poble, promoguda per la Cooperativa i els comerços locals com forns i carnisseries. Al començament sols era una tarda i amb el temps ha anat creixent fins ara, que aglutina tota una sèrie d’actes que s’allarguen durant un cap de setmana. Hi ha moltes activitats i és un esdeveniment molt important per a tot el poble. Sense el teixit associatiu i els comerços, la festa no seria possible. Es tracta de donar a conèixer el poble i animar els visitants a tastar els nostres olis i productes locals.

La Fatarella és el poble de la Terra Alta més vinculat a l’oli i no pas al vi.

Sí, tenim més olivera i fruita seca, com ametlla i avellana, que vinya. La principal varietat és l’empeltre i també tenim un grup identificat d’oliveres monumentals al nostre terme. Tenim la voluntat de donar a conèixer el nostre patrimoni, com les oliveres i la pedra en sec, i el nostre paisatge. Volem ser un referent oleícola. Ara ja tenim cultura del vi, però ens cal la de l’oli. Dilluns passat es va portar a terme una jornada tècnica i s’està treballant molt en diverses iniciatives, com la guia de l’oli a la cuina, realitzada amb la Fundació Alícia i Terra Alta Més. Hem de tirar endavant realçant més el sector agrícola. 

Quins són els actes més esperats de la fira?
Dissabte al migdia té lloc la degustació de porc senglar a la brasa, a càrrec de la Colla del Jabalí Los Tossalets. Els beneficis són per a la Fundació Noelia. També diumenge se celebrarà l’esmorzar de la clotxa, un dels actes més típics i referents. Però sense dubte la fira és una bona ocasió per tastar i comprar l’oli (i ja tindrem el novell), i els productes locals com l’embotit o les pastes. També hi haurà demostracions d’oficis, artesania, marxa BTT, cursa popular, tallers per als petits...

Passant a parlar ara sobre projectes del municipi, quines són algunes de les darreres accions que heu portat a terme?
En els darrers anys hem congelat els impostos i hem fet importants inversions en la via pública del poble. Darrerament hem millorat el clavegueram, la llum, l’aigua i el paviment del carrer Santa Ubaldesca i del carrer Sant Joan. També hem adequat l’espai del parc infantil i ara es farà tot un projecte per a millorar aquella zona. 

I de cara al futur?
L’any que ve millorarem la connexió d’aigua potable de tot el poble  i abastirem els equipaments municipals, com les escoles i el centre, amb calor de biomassa.

Comentarios
Multimedia Diari