Sofia Cabanes, periodista de la Ràpita: 'No podia imaginar que cobriria una jornada així'

"Els agents només van arribar per fer mal. No va haver cap interpel·lació al diàleg. Es van viure moments de terror", explica

04 octubre 2017 16:07 | Actualizado a 04 octubre 2017 16:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

D’entre les 84 persones que van resultar ferides pels antiavalots  a la Ràpita hi ha una persona que en aquell moment es trobava treballant, la periodista de l’aguaita.cat i corresponsal de l’Agencia EFE, Sofia Cabanes.

Cabanes, natural de la Ràpita, va decidir anar a primera hora del matí al seu poble i després seguir la jornada per la resta del territori. «Al principi tot va anar molt bé i es pronosticava una jornada molt emocionant i bonica», explica al Diari. Cap a les 9.15 hores, quan la gent tot just estava començant a votar al pavelló de la Ràpita, Cabanes i la resta de presents van veure arribar els furgons de la Guàrdia Civil. «Van ser moments d’estupefacció màxima. Els agents només van arribar per fer mal. No va haver cap interpel·lació al diàleg. Es van viure moments de terror». 

La periodista relata com hi havia persones de totes les edats mentre arribaven els agents. «Tinc la imatge d’una dona gran que conec de 90 anys al costat d’un antidisturbis corrent. En qüestió de segons ja vaig veure porrades. Vaig començar a gravar amb el mòbil. Després van venir més agents per darrera. Per l’esquena em va venir un antidisturbis i em va pegar porrada al braç. Ni ho vaig veure. El mòbil em va saltar pels aires i em van espentejar per apartar-me».  Després del cop, Cabanes va anar en busca del mòbil per rescatar-lo mentre els agents  l’espentejaven en direcció contrària. «Al final el vaig recuperar però em van xafar les mans. No sé si intencionadament o no. Jo comprenc que estaven en una càrrega policial... Però també cal dir que vaig veure volar i per enterra moltes ulleres de sol, de vista, bosses, sabates...».

Després d’uns minuts de calma, van arribar una desena de furgonetes amb més antidisturbis armats que van fer una segona càrrega. «Recordo moltes de les persones tancades dins del pavelló mirant-ho i pegant cops als vidres plorant. Jo no em podia moure, si intentava fer fotos em pegaven, malgrat que els hi deia que sóc periodista i que estava treballant. Jo no em podia imaginar que acabaria cobrint una jornada així». Cabanes agraeix el gest de molts veïns de la Ràpita que li posaven els braços al davant protegint-la perquè pogués fer fotos. «La gent em cridava: Grava-ho! Fes fotos! Que ho vegin! Després d’això vam començar a veure la gent amb sang al cap i ja va ser massa dur de veure».

L’Ajuntament de la Ràpita ha avançat que ofereix assessorament jurídic a totes les persones que van resultar ferides. El consistori no descarta presentar una denúncia com a part implicada.

«Per la tarda em va venir més dolor i vaig anar al CAP. Em van fer un certificat per poder-lo presentar als Mossos i ho denunciaré», explica Cabanes. «S’han dit que hi ha una quarantena de ferits, a la Ràpita, però el metge em va dir que havien atès un centenar» .

Durant l’atac també hi era treballant el periodista del Canal Terres de l’Ebre Dani Sainz de Aja que, tot i que no va ser agredit directament , sí que va sofrir  empentes i estirades.

Comentarios
Multimedia Diari