Solidaritat: bicicletes perquè joves de l'Índia puguin anar a l'institut

Projecte dels alumnes de primer d’ESO del Cristòfol Despuig de Tortosa amb la Fundació Vicente Ferrer

11 febrero 2020 10:00 | Actualizado a 13 febrero 2020 11:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aconseguir 110 bicicletes perquè noies de zones rurals del sud de l’Índia puguin anar a l’institut i no abandonin els estudis. Aquest és el repte solidari que s’han proposat la cinquantena d’alumnes de primer d’ESO i francès de l’Institut Cristòfol Despuig de Tortosa i en el que ja s’han posat a treballar, com a projecte per aquest curs 2019-2020. L’objectiu és recaptar un total de 5.830 euros, que donaran a la Fundació Vicente Ferrer i concretament al seu programa Bicicletes.

Per aconseguir aquests fons, els estudiants han emprès diverses iniciatives. Una serà la venda d’una bossa solidària dissenyada per ells mateixos, amb una bicicleta amb dues rodes que són mandales i amb el lema ‘’Pedalem totes juntes’, també ideat pels alumnes. «De moment n’hem encarregat 500 i seran els mateixos alumnes els que s’encarregaran de vendre-les», explica Sandra Cugat, coordinadora del projecte.

Una altra iniciativa serà una rifa, per a la que els alumnes demanaran la col·laboració d’empreses i comerços de la ciutat. Els alumnes també preparen un acte solidari en el marc de la celebració del desè aniversari de l’Institut Despuig, el proper 24 d’abril.

A més, el centre ha iniciat una ronda de contactes per donar a conèixer la iniciativa a l’Ajuntament, l’Institut Català de les Dones o la Cambra de Comerç de Tortosa. Així, una representació dels alumnes de primer d’ESO, el professorat de projectes, l’associació de mares i pares, la coordinadora de la fundació Vicente Ferrer a les Terres de l’Ebre i la direcció del centre ja van mantenir una trobada amb la regidora d’Ensenyament de Tortosa, Cinta Espuny.

Els alumnes del Cristòfol Despuig van escollir aquest repte entre tres propostes de la Fundació Vicente Ferrer. «L’alumnat ha fet seua la proposta des del primer moment i està apostant fort perquè veuen la necessitat que tenen xiquets i xiquetes com ells en un país en què no és fàcil anar a l’escola i a l’institut. Crec que aquesta proximitat als seus interessos farà que el projecte sigui tot un èxit», afirma el director de l’Institut Cristòfol Despuig, Josep Ramon Subirats.

Segons expliquen des de l’ONG, moltes famílies de l’Índia rural desescolaritzen les seves filles o fills amb el pretext que els instituts estan molt lluny de la seva comunitat i que perden molt de temps en el trajecte. A més, el camí cap a l’escola pot ser perillós, tenint en compte a més que al país es denuncien 100 violacions al dia, i més del 70% tenen com a víctimes a menors d’edat. A través d’aquesta iniciativa l’ONG distribueix bicicletes als i les joves per garantir la rapidesa i la seguretat en el desplaçament cap als centres.

Cal tenir en compte que a les zones rurals de l’Índia, pràcticament el cent per cent de les nenes està escolaritzada en educació primària, però aquesta dada descendeix fins un 80 per cent a l’etapa de secundària. «Les famílies prefereixen apartar-les dels perills que comporten els trajectes cap a l’escola i opten per a que es quedin a casa fins que es casin», comenten des de l’ONG.

Comentarios
Multimedia Diari