Solidaritat sostenible

L'Associació sense ànim de lucre Engalanats ha portat amb èxit a Amposta un seguit d´activitats infantils fetes exclusivament amb materials reciclats. Ara la idea s´exporta a Barcelona

19 mayo 2017 15:33 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Tot va començar engalanant els carrers d’Amposta, per festes majors de l’any 2015, amb materials reciclats. Feia 20 anys que no s’engalanaven. Però les persones que s’hi van reunir tenien molta traça i empenta, a més d’inquietuds artístiques i també socials, culturals i solidàries. Tampoc hi faltava la consciència ecològica.

Era un grup tan ben avingut que no van tardar a formar-se com a entitat sense ànim de lucre i van escollir el nom d’Engalanats. Com no tenien recursos, van començar utilitzant per a les seues activitats tot el material reciclat.

«Vam veure que no ens podíem centrar només a engalanar els carrers, que hi havia molta gent gran interessada i gent a l’atur que el que necessitaven era mantenir-se actius. De forma que ens vam animar a fer activitats adreçades als xiquets», explica l’ampostí Àngel Escuin.

Així, el primer gran acte organitzat per Engalanats va ser la festa de Halloween. Els agricultors els van fer entrega de 400 carabasses que no els servien, i també van rebre 140 carabasses més de part de l’Ajuntament i altres donacions de particulars de poblacions veïnes. La festa va ser grossa, i centenars de xiquets hi van participar.

Després de l’èxit d’aquesta primera activitat, Engalanats va oferir per Carnaval una altra gran vela i un envelat ambientat en aquesta ocasió en un circ, a la plaça del Mercat d’Amposta.

Tot, de nou, construït amb només materials reciclats. Es tractava d’un taller temàtic on els xiquets van poder crear antifaços amb materials reciclats.

«Ens vam disfressar de pallassos i dins de la vela es feien les diferents activitats. Els xiquets havien de crear els seus antifaços amb els materials que un altre xiquet destriava abans», detalla Escuin.

El taller era completament gratuït i el van poder gaudir fins a 600 xiquets. «La faena va ser sobretot de preparació prèvia per obtenir tots els materials».

Per ser 100% amb materials reciclats, aquest taller va obtenir el reconeixement de Greenpeace. «Hem rebut materials i donacions de provinents de molts pobles de les Terres de l’Ebre, crec que això és important», apunta Escuin.

També per a la marató de Sang l’associació va col·laborar creant una enorme gota de sang i cada persona que en donava enganxava un paper en forma de papallona. Per a aquest estiu, l’entitat està preparant un gran vaixell de pirates.

L’associació en aquests moments té una cinquantena de membres i estan oberts a tothom que hi vulga participar i unir-se. No es paga quota. Escuin és llicenciat en Belles Arts, i ha treballat en organitzacions d’esdeveniments.

«Les persones que formem Engalanats tenim inquietuds artístiques i creiem que als xiquets se’ls ha de donar tot el que tinguem a l’abast. Són sobretot moltes ganes de fer coses. No hem rebut cap ajuda ni subvenció d’enlloc i necessitem més col·laboracions. Volem deixar clar que qualsevol ajuda que puguem rebre és de cara als xiquets, no per a nosaltres. La cultura ha de ser gratuïta i per tothom».

Ara, una associació del barri del Raval de Barcelona s’ha posat en contacte amb l’Associació Engalanats, per tal de poder portar el projecte en aquest barri de Barcelona, amb persones amb risc d’exclusió social. «Els va agradar la idea de reaprofitar materials, de cosir roba... per fer partícips les persones en un projecte comú». El nom ha agradat. De ben segur que el projecte es dirà Engalanats.

Comentarios
Multimedia Diari