‘Som un institut escola d’un poble petit que somia en gran’

La Fundació Cercle d’Economia premia el projecte educatiu del centre públic Daniel Mangrané de Jesús

23 febrero 2021 17:10 | Actualizado a 23 febrero 2021 17:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els 556 alumnes i la seixantena de docents del L’Institut Escola Daniel Mangrané de Jesús estan de celebració. Aquest centre públic ha estat distingit amb el Premi Ensenyament de la Fundació Cercle d’Economia pel seu projecte educatiu innovador i inclusiu. Dotat amb 10.000 euros, és el primer cop que un centre de les Terres de l’Ebre rep aquesta distinció. 
El Daniel Mangrané ha rebut el guardó en la categoria d’ESO-Batxillerat, mentre que també han estat distingits l’Escola Gabriel Castellà d’Igualada en la categoria d’infantil i primària, i l’Institut Bonanova de Formació Professional Sanitària (Barcelona). Des del jurat s’ha premiat el projecte educatiu del centre jesusenc, «per implicar la comunitat educativa més enllà de l’espai i el temps escolar, vinculant el centre educatiu amb el territori». 
El Daniel Mangrané es va convertir en institut escola al 2011, mentre que el 2015 inicià una nova etapa liderada per l’actual directora Dolors Queralt. «Som una escola d’un poble petit»(Jesús és una entitat municipal descentralitzada de 4.000 habitants, dins del municipi de Tortosa), «que somia en gran». 
«El projecte educatiu del centre es basa en les 5 C: creativitat, pensament crític, cooperació,  competència comunicativa i adaptació al canvi; en valors com la inclusió, l’esforç, la sostenibilitat i l’autonomia; i en l’experimentació i el treball en xarxa. Tot plegat, posant els alumnes al centre del procés d’aprenentatge», detalla la directora. 

Una de les innovacions que presenta és la reestructuració dels cicles, per afavorir les transicions entre les diferents etapes educatives. 
Així, hi ha el cicle Som-hi (P3 i P4), Pas a Pas (P5, 1r i 2n), Èpsilon (3r, 4rt i 5è de Primària), Baula (6è de Primària, 1r i 2n d’ESO) i Vètex (3r i 4rt d’ESO), on es prepara als alumnes tenint en compte si volen optar a FP o a Batxillerat. 
L’aposta per la innovació i el treball en xarxa es visualitza amb la participació en projectes com la Xarxa de Competències Bàsiques, el Laboratori de Transformació Educativa, Futurs de l’Educació, Escoles Verdes, el Congrés de Petits Científics , Globals Scholars o els Erasmus, entre moltes altres iniciatives. «Som un centre obert a dins i a fora, amb una gran implicació de les famílies en el projecte educatiu, però també amb la col·laboració d’entitats del territori, experts i ciutadans que fan les seves aportacions». 
Per optar al premi, L’institut escola va presentar el seu projecte com un ‘menú degustació’ que recull el passat, present i futur del centre en el seu objectiu per caminar cap a l’excel·lència i empoderar els seus alumnes. Segons Queralt, el guardó suposa el «reconeixement i validació a un projecte atrevit i transformador».

 El curs passat el Daniel Mangrané va rebre també el Premi Baldiri Escola, pel seu projecte artístic MangArt. Tota la comunitat educativa va poder decidir, per votació, a què destinava els 3.000 euros d’aquell premi. 
Pel que fa als 10.000 euros que acaben de rebre pel nou guardó, encara s’ha de determinar a què es destinaran. Queralt pensa que podrien complementar els equipaments per a la nova aula STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) que el Departament d’Educació construirà al centre.

Els alumnes: ‘Aprenem i també xalem’

David Cid estudia quart d’ESO a l’institut escola Daniel Mangrané. Va arribar al centre quan feia quart de primària i ho recorda com un gran canvi en positiu. «És un centre molt familiar i tenim una molt bona relació amb els professors», explica. «A mi m’agrada aprendre i aquí ho faig d’una manera més activa i divertida, no només asseguts a un pupitre escrivint, sinó participant, aportant, treballant colze a colze», remarca. Així, David vol continuar estudiant, «si pot ser el Batxillerat Internacional i després el Grau de Física», comenta. 

Comentarios
Multimedia Diari