Suma d’esforços per afrontar la crisi dels cítrics

Unió de Pagesos es va reunir ahir amb Agricultura per exposar les demandes de la plataforma dels Cítrics i combatre  la crisi del sector

21 febrero 2019 11:50 | Actualizado a 25 febrero 2019 18:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Unió de Pagesos es va reunir ahir  amb el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries del Departament d’Agricultura, Carmel Mòdol. El motiu de la cita és que la UP considera que hi ha aspectes estructurals que cal reclamar a la Conselleria d’Agricultura, amb qui ja es va fer una reunió bilateral el passat 31 de gener. El sindicat reclama un ajut «minimis» a la Generalitat per la «pertorbació» de la crisi dels preus, ajut que pot arribar a 15.000 euros. També sol·liciten controls dels contractes de compravenda, un etiquetatge sobre l’origen de les importacions i subvencions per reconvertir les explotacions de clementines per varietats més tardanes. A banda de la reunió al matí, la plataforma també es va reunir ahir al vespre en assemblea oberta a Alcanar per sumar esforços a la seva crida. «Volem ampliar i que s’hi sumen les entitats socials i polítiques del territori que vulguin», va declarar Carlos Roig, responsable del sector dels cítrics del sindicat.

Recordem que el passat 27 de gener la Junta de Govern local d’Alcanar va acordar per unanimitat engegar una campanya institucional de recollida de signatures per instar el govern espanyol i la Unió Europea perquè extremin la vigilància i impulsin les mesures necessàries per pal·liar els efectesde de la crisi del sector. La davallada de preus que estan sofrint els cítrics és provocada, en gran mesura, per les conseqüències del tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i sis països de la Comunitat de Països de l’Àfrica meridional. Una primera petició a la consellera serà un ajut «minimis», que pot arribar fins als 15.000 euros, i que hauria de servir per compensar la crisi de preus que s’ha viscut aquesta campanya. 


La saturació de cítrics al mercat europeu, amb l’entrada de fruit de països tercers fins a final de gener, ja ben entrada la campanya a Catalunya, ha comportat el retard en la collita i el fet que molta pagesia hagi optat per no collir-la o malvendre-la.
La UP també va demanar que es pose en marxa una campanya d’inspeccions per controlar el compliment sobre l’existència de contractes per escrit en la compravenda, durant la collita i la comercialització. A més a més, els pagessos sol·liciten la incorporació immediata dels cítrics als preus sectorials de referència de l’Observatori Agroalimentari de Preus. 
D’aquesta manera el Ministeri d’Agricultura podrà demanar que la Comissió Europea activi els mecanismes per a situacions de pertorbació de mercat de l’Organització Comuna de Mercats (OCM) dels productes agraris. Un altre punt a assolir és l’etiquetatge correcte sobre el país d’origen de les importacions com a mesura per donar valor al producte. 
L’última petició de la UP és una reconversió varietal amb ajudes perquè la pagesia s’hi pugui acollir.

Està prevista per al 25 de febrer la primera trobada de tots els agents dels sector als serveis territorials d’Agricultura de les Terres de l’Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari