El Perelló rememora els bombardejos que van matar 30 veïns fa 80 anys

Una ruta amb estudiants donava aquest divendres el tret de sortida als actes, entre els quals destaquen les xerrades amb testimonis 

14 diciembre 2018 19:30 | Actualizado a 17 diciembre 2018 14:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Vam passar molta por i molta tristor», són les paraules que Enriqueta Cervera, veïna del Perelló, repeteix constantment en parlar sobre els bombardejos feixistes que va sofrir el poble durant la Guerra Civil espanyola, més concretament els dies 15,16 i 17 de desembre de l’any 1938 i que van causar la mort d’una trentena de persones i van destruir mig miler de cases. 
Enguany fa 80 anys d’aquell episodi traumàtic per al municipi i aquest en rememora els fets. Alguns dels supervivents i testimonis de l’època es van trobar ahir al matí al Cinema Auditori Victòria amb els alumnes de l’Institut Blanca d’Anjou, del Perelló.
Tots els alumnes van tenir el privilegi d’encetar els actes en record de la guerra escoltant persones que van viure els bombardejos, la majoria amb més de 90 anys. Una ocasió única per sentir de primera mà aquestes vivències que, per desgràcia, prompte ja no quedarà ningú que les pugui explicar en primera persona. 

De fet, els bombardejos al municipi van començar l’agost d’aquell mateix any. «Estàvem triant blat al carrer i de sobte els soldats ens van avisar que venia l’aviació feixista. Ens vam amagar ràpidament sota l’escala de casa i ens vam posar a la boca el pal que els soldats ens havien donat. Tot va ser molt ràpid, la bomba va caure davant mateix, la porta va saltar pels aires», explica Carme Borràs, també testimoni dels fets. Ella va marxar després al refugi i quan la situació es va calmar, va poder marxar del poble per amagar-se al mas, on vivia. 
Després d’aquest primer bombardeig algunes famílies van marxar als masos, per intentar refugiar-se. Altres es van quedar i van patir també els bombardejos que van arribar el mes de desembre. Durant tres dies es van tirar més de 2.000 bombes al poble del Perelló. Històries aterridores com la del Florencio Borrull, que va perdre la seva mare. Ella havia sortit a socórrer els seus avis quan va començar el bombardeig però pel camí va trobar una xiqueta petita, la Roseta, i es van acabar amagant dins una casa sota el marc de les escales. No van tenir sort i la casa els va caure a sobre. Els soldats van ajudar amb pales a treure-les i ell només va poder demanar a la Creu Roja una llitera per poder-la dur cap a casa sense vida. 
I així, moltes històries que els joves van poder conèixer ahir de primera mà. També van poder veure imatges de com va quedar el poble després de la guerra, quan tot estava totalment destruït.
Aquesta activitat ha estat organitzada amb motiu del 80è aniversari dels fets, per part de la comissió ciutadana ‘Memòria contra les bombes: 80 anys de la devastació del Perelló’ i l’Ajuntament. La visita amb els escolars és una de les diferents activitats preparades per aquests dies. 

Els alumnes de l’institut van ser els primers a estrenar ‘La Rereguarda-Museu de les Guerres del Perelló’, al CDI Cal Català. El centre, que va obrir les seves portes ahir i es podrà visitar al llarg del cap de setmana, recopila material original dels primers episodis bèl·lics viscuts pel poble, amb una especial atenció a la Guerra Civil espanyola. 
En ell s’hi poden veure bombes, armament, símbols o indumentàries dels dos bàndols, però també estris de la vida militar i quotidiana de l’època.
Els alumnes, després de visitar el museu, van fer una ruta guiada pel poble, visitant alguns dels punts destacats de l’època. En especial un dels que s’ha recuperat, el refugi antiaeri de la Panavera. També van passar per una de les cases on, a la façana, es veuen clarament les marques de la metralla. Finalment, a les escoles velles, els alumnes van poder analitzar el mural pintat per Amadeu Pallarés, que plasma perfectament de manera gràfica l’horror viscut.
Tot i això, el realment important de la visita d’ahir va ser poder escoltar de primera mà els testimonis, poder parlar amb ells i expressar-los els seus dubtes i preguntes. Perquè la història es pot trobar en els arxius, però les vivències sols les poden explicar ells mateixos.

 

Comentarios
Multimedia Diari