Suport tècnic de la Diputació als municipis per les tramitacions de nous parcs eòlics i fotovoltaics

L'ens provincial publica una guia sobre les funcions dels ajuntaments en el context normatiu actual d’impuls a les energies renovables

30 julio 2021 09:40 | Actualizado a 30 julio 2021 11:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’actual normativa de desplegament de les energies renovables a Catalunya ha despertat molts dubtes i recels als ajuntaments, especialment de pobles petits. A l’espera que la Generalitat reformi el decret actual per donar més pes i veu als municipis i evitar massificacions en territoris concrets, la Diputació de Tarragona ha presentat una guia per als consistoris, «perquè puguin prendre les millors decisions defensant la seva autonomia local».

La «Guia sobre les funcions de l’Ajuntament en el context normatiu actual d’impuls a les energies renovables en sòl no urbanitzable» és un document que compila tota la informació necessària perquè els municipis puguin afrontar la creixent demanda d’implantació de parcs eòlics i fotovoltaics que viu la demarcació, arran de l’aprovació del Decret Llei 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables. Actualment, a la demarcació hi ha un total de 3.051 hectàrees que han rebut l’autorització prèvia per la instal·lació d’un parc solar fotovoltaic. Pel que fa a l’energia eòlica, previ al decret hi havia instal·lats 521 aerogeneradors i arran de la nova normativa se n’han preautoritzat 264 més.

La guia se suma a l’assistència tècnica d’especialistes en ciències ambientals, enginyeria i àmbit jurídic que la Diputació ja ofereix als municipis. Amb el nou document, a més, els ajuntaments poden conèixer amb profunditat els detalls administratius i tècnics d’aquest tipus de tramitacions i, sobretot, identificar en quins moments de tot el procés poden participar, manifestant el seu acord o desacord. Adaptar el Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal (POUM) o presentar informes sobre l’impacte dels parcs d’energies renovables sobre el medi natural i el paisatge són alguns dels instruments que tenen al seu abast.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, remarca que «sobre els municipis, qui més en sap són els alcaldes i alcaldesses i, per tant, cal maximitzar el consens amb el món local i posar en valor el principi d’autonomia local».

Per la seva part, el diputat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori , Josep Forasté, precisa que «la guia és una caixa d’eines a l’abast dels municipis perquè cada ajuntament prengui la seva decisió. No hi ha cap mena de criteri polític, tots són criteris tècnics».

Comentarios
Multimedia Diari