Surt a informació pública la revisió del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre preveu executar aquest mes de gener obres pendents de revestiment de canals de regadiu al Delta

19 mayo 2017 23:50 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ha tret aquest dimarts a exposició pública, per un període de sis mesos, la revisió del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre, juntament amb una desena de documents de planificació d'altres conques de l'Estat. El Pla original, aprovat pel consell de ministres el passat 28 de febrer, encara així la recta final de la seva revisió amb únicament deu mesos de vigència. El secretari d'Estat de Medi Ambient, Federico Ramos, ha reconegut que les presses responen a la voluntat de Madrid de tancar la planificació abans de finals de 2015 i evitar així noves sancions de la Unió Europea pels reiterats retards i incompliments.

 

Ramos ha explicat que la revisió tindrà una vigència fins l'any 2021 i permetrà el govern espanyol sincronitzar-se amb els ritmes de planificació de la resta d'estats membres de la Unió Europea. En aquest sentit, ha atribuït els retards i incompliments del govern espanyol, que han suposat importants sancions comunitàries, a l'anterior govern del PSOE, tot assegurant que el primer cicle de planificació havia d'haver començat el 2010 però als 2012, quan el PP va aterrar al govern, només s'havia aprovat "un pla de conca, després anul·lat pels tribunals".

 

Per tot plegat, Ramos s'ha felicitat que l'actual govern espanyol del PP, "en menys de tres anys", no només hagi completat el primer cicle de planificació sinó que n'hagi ja impulsat la revisió -el segon cicle-. En el cas de l'Ebre, però, tal i com ja ha denunciat la Plataforma en Defensa de l'Ebre, la revisió no aportarà novetats substancials en aspectes claus. El moviment antitransvasament continua insistint que l'aplicació d'aquesta llei suposarà la mort del Delta per la via de sacrificar i rebaixar els cabals ambientals del tram final per garantir l'expansió de 450.000 noves hectàrees de regadius riu amunt.

 

"Hem recuperat la credibilitat i Espanya es juga molt en el debat europeu de la política de l'aigua perquè en pocs països la seva gestió es tan important i tan condicionant del desenvolupament econòmic, del desenvolupament regional i de la conservació del medi ambient com el nostre", ha assegurat. Precisament, la Plataforma va qüestionar fa unes setmanes davant la Comissió de Peticions del Parlament Europeu i va denunciar a la Comissió Europea que el Pla incompleix aspectes essencials de la Directiva Marc de l'Aigua que hauria d'observar.

 

Durant els sis mesos que durarà l'exposició pública que ha aparegut avui al BOE, els ciutadans podran efectuar observacions, aportacions i suggeriments sobre la revisió dels plans així com els Estudis Ambientals Estratègics de totes les demarcacions que s'han publicat també aquest dimarts. Un cop finalitzat el període, els organismes de conca hauran d'elaborar un document d'anàlisis de les propostes, que s'incorporarà com un annex a la proposta final de cada Pla. El document requerirà un informe del Consell de l'Aigua de la Conca i del Consell Nacional de l'Aigua.

 

Més revestiments al Delta

Paral·lelament, la junta de govern de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), ha aprovat aquest dimarts el Pla d'Actuació per a 2015 que inclou l'execució de projectes de millora de les infraestructures de regadiu del delta de l'Ebre "per aconseguir un ús més racional de l'aigua". Segons l'organisme de conca, les actuacions s'executaran des d'aquest pròxim mes de gener i costaran 2,6 milions d'euros, que es finançaran amb els recursos procedents del nou repartiment del cànon pel minitransvasament a Tarragona que cobren la CHE i la Generalitat.

 

Consistiran, concretament, en el revestiment pendent de la xarxa de reg "per evitar pèrdues i un millor aprofitament de l'aigua", el gran argument que va servir per justificar als anys 80 el citat minitransvasament. En aquest sentit, la CHE preveu modernitzar les sèquies de Vergez en una primera fase, la de Balaguer i Cenducats.

 

Regadius a Peramola

Addicionalment, la CHE ha anunciat que executarà també amb fons propis actuacions de restitució territorial per posar en marxa els regadius de Peramola (Alt Urgell), a la zona del pantà de Rialb, una obra "molt reclamada a la zona", segons ha recordat el president de l'organisme de conca, Xavier de Pedro.

Comentarios
Multimedia Diari