Acaba una temporada taurina marcada per la pandèmia

Modalitats com els bous capllaçats o de carrer no s’han pogut organitzar per les restriccions per la pandèmia

12 noviembre 2021 20:10 | Actualizado a 13 noviembre 2021 12:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb els bous de Sant Martí a Xerta la temporada taurina de les Terres de l’Ebre encara la recta final. Una temporada atípica marcada per les restriccions per la pandèmia, en la que s’han pogut organitzar només una part dels actes i de les modalitats. Segons dades de la delegació del Govern a les Terres de l’Ebre, fins al moment aquest 2021 s’han autoritzat 102 dies de bous, menys de la meitat que en una temporada ‘normal’. I és que modalitats com el bou capllaçat o els bous de carrer no s’han programat per la impossibilitat de mantenir les distàncies entre els participants. El que si que s’ha recuperat aquest 2021, a diferència del 2020, han estat els bous de plaça.

Majoritàriament en places portàtils i amb pagament d’entrada, per garantir les distàncies i les mesures sanitàries. Uns condicionants que s’han suprimit ja amb la millora dels indicadors epidemiològics, tot i que a Xerta s’ha mantingut la plaça portàtil perquè ja s’havia contractat. Municipis com Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Ulldecona, Sant Jaume d’Enveja, l’Ampolla o Camarles van organitzar bous, mentre que altres com Deltebre o Mas de Barberans van decidir tornar a suspendre’ls. Al municipi d’Alcanar, es van haver de suspendre per les festes de maig però es van recuperar per a les festes d’agost a les Cases d’Alcanar. En poblacions més petites com Paüls o Alfara de Carles, els controls d’aforament es van poder fer igualment en les places habituals.

L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre va celebrar ahir la seva assemblea general, per analitzar la temporada i renovar alguns dels seus càrrecs.

El president de l’entitat, Santi Albiol, comenta al Diari la satisfacció per haver pogut recuperar els bous, «mostrant una vegada més que sabem fer les coses bé». En aquest sentit, destaca el fet que no s’ha produït cap brot de Covid-19 relacionat amb els correbous.

Segons Albiol, les condicions especials d’aquesta temporada també mostren la bona salut de l’afició taurina a les Terres de l’Ebre. «En molts casos van ser actes de pagament i tot així les places s’han omplert», destaca. Des de l’Agrupació de Penyes també s’agraeix als ajuntaments el fet d’haver assumit el cost addicional que suposava la contractació de places portàtils, «un cost que d’alguna manera s’ha suplert amb menys dies de bous i més concentrats».

Antitaurins: Iniciativa per prohibir-los 

Activistes d’AnimaNaturalis han estat presents als bous de Xerta, en la seva campanya de control dels espectacles. Els antitaurins esperen que la reducció del nombre de correbous sigue una tendència que hagi vingut per quedar-se i que municipis on no hi ha molta tradició ja no tornin a organitzar-los, en especial modalitats com el bou embolat i capllaçat. A més, des de la Plataforma Prou Correbous es treballa per impulsar al Parlament una iniciativa legislativa per prohibir aquests actes, segons detalla al Diari Aïda Gascón. 

Comentarios
Multimedia Diari