Taurins i animalistes tenen cura dels braus de l´Illa dels Bous

Dos grups diferents de voluntaris s´encarreguen de portar aliments a l´illa, a l´espera que la Generalitat busqui una solució definitiva per als animals

19 mayo 2017 16:39 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Generalitat s’ha pres dues setmanes per decidir el futur dels 19 braus que viuen en estat salvatge a l’Illa dels Bous al riu Ebre, a l’altura de Vinallop (Tortosa). A l’estiu aquests animals van passar per un moment difícil quan la falta de pluges va deixar sense aliment l’illa, però mig any després s’han recuperat en bona part gràcies als aliments que els porten per una banda voluntaris d’entitats protectores dels animals i per l’altra voluntaris aficionats taurins, agrupats en diferents grups de Facebook. Els dos sectors coincideixen en el fet de voler salvar els animals (la Generalitat va anunciar que sacrificaria la meitat dels bous però va fer marxa enrere aquesta setmana), tot i que divergeixen en les seves propostes per al futur d’aquest grup de bous braus.

Ahir mateix es van apropar a l’Illa dels Bous els taurins, per portar-hi aliments. Tres joves ampostins molt aficionats als bous, Yuri Meseguer, Josep Farnós i Marc Simó, van crear el grup ‘Ajudem els bous de l’Illa’, des d’on es coordina l’ajuda. Compten amb una vintena de voluntaris que dos cops per setmana van a l’illa, «però en som molts més que estem en la causa», detalla Yuri Meseguer.

Els han cedit una petita masia a Vinallop on guarden les bales de palla, que porten a l’illa de forma una mica precària, amb una petita barca pneumàtica a rems. «Hem habilitat uns menjadors i un sostre perquè no es mulli el menjar». A més de palla, hi porten pinsos i altres aliments, procedents de donacions. L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, per exemple, hi ha fet una aportació de 1.500 euros. «Ara els bous ja no es veuen famèlics com a l’estiu, ni estan malalts», explica Meseguer. D’alguna manera, els animals també s’han acostumat a la presència regular de persones, de manera que s’aparten però ja no fugen tan ràpidament com ho feien en un principi.

Des de l’estiu

A l’agost, van ser membres de l’entitat Progat Deltebre els qui van fer pública la situació dels bous, arran de l’avís d’un piragüista que va passar navegant pel riu Ebre. Es repetia la situació de la sequera del 2012, quan els bous ja van passar molta fam. La Generalitat es va comprometre llavors a trobar-los una sortida, però aquesta no es va acabar concretant.

«Per evitar també que passés com a la serra del Montsià, on fa uns anys es van sacrificar uns bous que hi pasturaven solts i sense propietari, vam decidir donar a conèixer la situació de l’Illa dels Bous a l’opinió pública», detalla Saray Segarra, portaveu dels voluntaris animalistes. «Ens vam reunir amb molta gent i vam decidir passar a l’acció i portar aliment a l’illa», detalla. Durant el bon temps hi anaven dos cops per setmana. «Ara hi anem una vegada, però de vegades el temps ho impedeix. Amb tot, ara ha plogut i hi ha crescut l’herba», expliquen. A més de palla, hi porten alfals i pinso granulat especial per a bous, a més de fruites i verdures de rebuig que els donen establiments i particulars. «A partir de la nostra pàgina ‘Bous de l’illa de Vinallop. Protegim-los’ recollim les col·laboracions de la gent», detalla Segarra.

El col·lectiu compta amb una quinzena de voluntaris, d’Amposta, Tortosa, la Ràpita, Deltebre i Santa Bàrbara, que també entrena l’illa regularment. «El cert és que l’estat físic dels bous ha millorat molt i fins i tot hi han nascut dues cries», segons comenten.

Solucions

Ara, animalistes i taurins insten la Generalitat a fer-se càrrec dels bous. Progat Deltebre i AnimaNaturalis, entre altres entitats, demanen a la Generalitat que converteixi l’illa en un santuari per als bous, amb un control veterinari i que l’administració es faci càrrec dels animals si necessiten aliment, com va succeir a l’estiu per la sequera. També aposten per un ‘control ètic’ de la població, amb programes d’esterilitzacions.

Aquesta seria una de les mesures que s’estaria plantejant ara la Generalitat, que va decidir fer marxa enrere en la decisió de sacrificar una part de la població dels bous, arran del rebuig social que va originar. Les entitats animalistes tenen prevista properament una reunió amb els representants de la Generalitat a l’Ebre per exposar-los les seves propostes i demandes.

Els taurins veuen bé convertir l’illa en un santuari, tot i que també plantegen que algun ramader professional se’n pugui fer càrrec (una opció que descarta la Generalitat perquè la normativa de sanitat animal no ho permet).

Al que s’oposen els taurins és al programa d’esterilització, ja que suposaria, a la llarga, la desaparició de la població de bous a l’illa.

«Els bous ja formen part d’aquest espai i aquí s’han de quedar, en estat salvatge. L’administració s’ha de fer càrrec del seu manteniment, com ho fa també amb els cavalls de l’Illa de Buda», afirma el president de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de l’Ebre, Ximo Martí.

La delegació del Govern a les Terres de l’Ebre ha encarregat nous informes als departaments d’Agricultura i Territori per prendre una decisió en dues setmanes.

 

Comentarios
Multimedia Diari