Tesi sobre com reduir l´estrès en estudiants d´infermeria

19 mayo 2017 17:55 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

n Una tesis de la Universitat Rovira i Virgili (URV) analitza com reduir l’estrès dels estudiants d’infermeria en les pràctiques clíniques. L’estudi ha estat realitzat per la professora del campus Terres de l’Ebre, Encarna Bonfill.

Els nivells d’estrès que pateixen els estudiants d’Infermeria quan comencen les pràctiques clíniques és força elevat. «Aquestes pràctiques comporten uns aspectes vivencials molt intensos que moltes vegades els estudiants no disposen de prou maduresa per afrontar-los i això els genera un estrès», explica Bonfill, professora del departament d’Infermeria del campus Terres de l’Ebre de la URV i autora de la tesis Estrès dels estudiants d’infermeria en les pràctiques clíniques: disseny i efectivitat d’un programa d’intervenció, llegida el divendres passat al campus ebrenc de la universitat i per la qual va aconseguir la qualificació d’excel·lent Cum Laude

L’estudi s’ha estructurat en dues fases. La primera per establir una diagnosi sobre quins són els principals factors que provoquen aquest estrès en els estudiants.

Després d’analitzar els resultats d’aquesta primera fase ha quedat demostrat que els estudiants del campus Terres de l’Ebre són els que tenen uns valors més elevats d’estrès. Observant les situacions que els provoca aquest major estrès s’ha procedit a dissenyar i implementar un programa d’intervenció en els estudiants del campus ebrenc. Aquest programa ha consistit en reforçar les àrees de comunicació i de seguretat clínica, a través de seminaris, així com també aplicar recursos addicionals en l’espai d’aprenentatge MOODLE, on es van afegir els tallers de simulació, a través de vídeos tutorials. “Amb el reforç d’aquestes àrees hem demostrat que s’ha disminuït l’estrès dels estudiants”, apunta Bonfill, com una de les principals conclusions de la seua tesis.

De l’estudi es desprèn també que les principals factors que provoquen estrès als estudiants de pràctiques són les vivències relacionades amb les interaccions amb els professionals. “Els veuen tan experts que se senten incapaços d’aconseguir les seues competències”, explica l’autora. El grau de tecnologia o el fet d’identificar-se amb el dolor del malalt o dels seus familiars també els genera aquest estrès.

Pel que fa a la metodologia emprada l’autora va combinar la investigació quantitativa i qualitativa. Va realitzar enquestes a 125 estudiants de tercer i quart del grau d’Infermeria del campus Terres de l’Ebre, la Seu Penedès i el campus Catalunya, abans i després d’implementar les millores als estudis. I en relació a la metodologia qualitativa va crear un grup pilot amb 27 alumnes de quart del campus Terres de l’Ebre que realitzen les pràctiques a la unitat de crítics de l’Hospital Verge de la Cinta perquè poguessin explicar les seues vivències, el que ha enriquit l’anàlisi de la tesis.   

Altres conclusions que es desprenen d’aquest estudi és que aquest reforç es podria extrapolar a d’altres àrees de l’ensenyament i que es pugui tenir en compte a l’hora de dissenyar futurs plans d’estudi.

La tesis d’Encarna Bonfill ha estat dirigida per la doctora Mar Lleixà i el doctor Lluís Zaera. I els membres del tribunal han estat les doctores Maria Teresa Lluch i Núria Albacar i el doctor Joaquin Tomàs Sábado.

Comentarios
Multimedia Diari