Tivissa cobrarà pel pas de les xarxes elèctriques i de gas pel seu terme

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya avala la taxa municipal impulsada al 2015, per la que l'Ajuntament preveu recaptar més de 130.000 euros de Red Eléctrica de España, Gas Natural i Enagás

 

 

04 julio 2017 16:56 | Actualizado a 13 noviembre 2017 19:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tivissa podrà cobrar pel  pas de les xarxes elèctriques i de gas pel seu terme municipal. Una sentència del contenciós del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) desestima el recurs presentat per Red Eléctrica de España i avala per tant l’ordenança fiscal aprovada per l’Ajuntament de Tivissa al desembre del 2015, relativa a l’ocupació del domini públic municipal. Concretament el TSJC dóna llum verda a la taxa que regula «la utilització privativa o aprofitament especial del domini públic local de les instal·lacions de transport d’energia elèctrica, gas, aigua i hidrocarburs», que en el cas de Tivissa, afecta a les infraestructures de les empreses Enagás, Gas Natural i Red Eléctrica de España. 

En total, l’Ajuntament preveu ingressar per aquesta taxa  més de 130.000 euros a l’any, dels quals uns 100.000 corresponen a  Red Eléctrica. Segons detalla al Diari l’alcalde de Tivissa, Jordi Jardí (PDeCAT), Enagás es va avenir a pagar la taxa des del primer moment, mentre que Gas Natural va impugnar la liquidació al Tribunal Contenciós Administratiu de Tarragona, un recurs que encara es troba pendent de resolució. 

La resolució del TJSC no és ferma i  Red Eléctrica de España té un mes de termini per presentar, si ho considera oportú, un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem. Però tal i com recorda l’alcalde tivissenc,  ja existeixen resolucions precedents  del mateix Suprem que senten jurisprudència i que avalen el cobrament d’aquest tipus de taxes per part dels ajuntaments a les empreses elèctriques i gasistes. Seria el cas de poblacions  Arteixo (Coruña), Serradilla (Càceres) i Villalcampo (Zamora), entre d’altres. Si els ajuntaments l’apliquen, pot arribar a costar a les companyies del sector  uns 50 milions d’euros. 

Tivissa ha liderat a Catalunya aquesta lluita i ara en podrà recollir els fruits, un cop la sentència ja sigui ferma.  «Abans d’acabar l’any, l’Ajuntament tindrà una sentència en ferm que li permetrà aplicar la taxa de forma legal i d’obligat compliment», comenta l’alcalde, que preveu cobrar-la de forma retroactiva des de l’any 2016. 

Segons recorda Jordi Jardí, el terme municipal de Tivissa és un dels més extensos de Catalunya, amb 20.000 hectàrees, de les quals unes 5.000 corresponen a terrenys municipals, per on discorren aquestes línies de mitja i alta tensió  i infraestructrures energètiques al llarg d’uns 11 quilòmetres.  En el seu moment, quan es van construir, els propietaris privats van rebre les corresponents indemnitzacions, però no així  l’Ajuntament. Ara, el Consistori espera aquesta rellevant injecció econòmica per impulsar nous projectes municipals, encara per concretar. 

La sentència obre la via perquè altres municipis catalans segueixin l’exemple de Tivissa i reclamin a les companyies elèctriques i energètiques una taxa pel pas de les infraestructures i línies elèctriques pels seus termes.

Comentarios
Multimedia Diari