Tivissa denuncia la manca de transparència en dos macroprojectes eòlics

L’Ajuntament i ERC exigeixen informació a l’Estat. L’allau de centrals renovables ha desbordat els serveis tècnics del municipi

01 junio 2021 15:18 | Actualizado a 01 junio 2021 15:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de Tivissa ha denunciat la manca de transparència en dos macroprojectes eòlics tramitats pel Ministeri. És per això que tant el consistori com el grup Esquerra Republicana de Catalunya demanen més informació sobre aquests dos parcs eòlics a l’Estat. En els darrers mesos hi ha hagut una allau de projectes renovables al municipi de Tivissa (i en altres de les Terres de l’Ebre), cosa que ha desbordat els serveis tècnics del municipi.  

Des del gener del 2020, l’Ajuntament de Tivissa ha rebut fins a 39 projectes fotovoltaics i eòlics, alguns que afecten el terme municipal perquè el travessen les línies d’evacuació de centrals d’altres municipis. 37 els tramita la Generalitat, dels quals 17 els ha desestimat la Ponència d’Energies Renovables. 

La major part dels projectes es concentren a la zona sud del terme municipal, la més propera a Rasquera, el Perelló, l’Ametlla de Mar, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, municipis on s’han presentat també desenes de projectes.

A l’Ajuntament de Tivissa especialment els preocupa les centrals eòliques Tivissa 1 i 2, que promou Green Capital Power i que tramita el Ministeri per ser de major potència. Tindran 25 aerogeneradors i produiran fins a 180 MW, però l’Ajuntament no té més informació des del febrer del 2020. 

«Denunciem la manca de transparència. Necessitem tenir més informació i saber en quin punt es troben aquests parcs», va declarar ahir l’alcaldessa de Tivissa, Montserrat Perelló.

Així, a través del grup parlamentari d’ERC al Congrés, s’han registrat 9 preguntes al govern espanyol i una petició per escrit per rebre els informes i documents dels parcs. 

A les preguntes es demana la situació administrativa dels projectes, el calendari d’execució, quins tràmits s’han fet, quins informes s’han presentat, quan s’informarà els propietaris privats i l’Ajuntament i quines accions es duran a terme per adquirir els terrenys si els parcs tiren endavant.

«Cal que l’Ajuntament i els veïns disposin de la informació», va valorar ahir la diputada al Congrés Norma Pujol. 
L’alcaldessa de Tivissa Montse Perelló també ha denunciat que l’allau de projectes en els darrers mesos ha desbordat els serveis tècnics del municipi. 

«Els ajuntaments petits no tenen recursos ni temps material», va expressar ahir. Així, l’arquitecta municipal del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre va haver d’ampliar de dos a tres dies la dedicació a l’Ajuntament de Tivissa i s’ha hagut de contractar un servei extern per donar resposta als projectes sense deixar d’atendre els tràmits urbanístics habituals del municipi.
 

Comentarios
Multimedia Diari