Tivissa posa en relleu el llegat dels ibers amb el nou Espai Ilercavònia

Un punt de referència des d’on organitzar visites i activitats que reforcin la divulgació educativa, cultural i turística

06 agosto 2018 14:20 | Actualizado a 06 agosto 2018 14:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tivissa gaudeix d’un nou centre que mostra i exalta el seu llegat Iber. Es tracta de l’Espai Ilercavònia. Ibers a Tivissa, un nou espai de divulgació del jaciment de la ciutat ibèrica del Castellet de Banyoles.

El principal objectiu del centre és convertir-se en un punt de referència des d’on organitzar visites i activitats que reforcin la divulgació educativa, cultural i turística del patrimoni del municipi. L’alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, remarca que després de les grans troballes que s’han efectuat envers el poblat ibèric al municipi de Tivissa, era necessari exposar-ho al públic. «L’Espai Ilercavònia permetrà que els visitants es facin una idea d’on venim, i de com vivien els nostres avantpassats».

El territori on s’assenta Tivissa va ser una zona poblada des de temps molt antics, fet que s’ha anat descobrint amb el pas del temps. La ciutat ibèrica del Castellet de Banyoles, situada a escassos quilòmetres de la vila, és considerada un dels jaciments ibers més importants de Catalunya. Tot i que en l’actualitat els treballs arqueològics només han descobert un percentatge molt reduït de la ciutat, aproximadament un 20%, l’estructura urbana de la ciutat ibèrica suggereix que hi havia una densitat de població d’una xifra d’entre 3.000 i 4.000 habitants

«L’Espai Ilercavònia posa de manifest la importància del Castellet de Banyoles, perquè ara sabem que allí hi havia una important concentració humana, i amb aquest nou centre pretenem donar-li la importància que té i que mereix», apunta Jardí.

El centre compta amb una part d’exposició que es complementa amb les visites guiades arreu del poblat ibèric i del patrimoni natural de Tivissa, així com amb altres activitats complementàries. Un centre de referència que uneix el caràcter de la manera de viure d’abans, i un paratge de visites extraordinàries. 

La inauguració del centre es va haver de precipitar i va tenir lloc fa unes setmanes, ja que es va haver d’adaptar a l’agenda del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, el qual va presidir l’acte. Tot i això, el centre, de moment, roman tancat.

Actualment, l’ajuntament està en fase d’elecció de l’empresa que se n’encarregarà de la gestió de l’edifici. No es pot oblidar que es tracta d’un projecte de grans dimensions, que ha comportat un any de feina i una inversió de 320.000 euros, amb una reforma i millora del Casal Cultural de la vila. 

El tresor de Tivissa
El jaciment ibèric del Castellet de Banyoles es caracteritza per un seguit de trets singulars, com ara les grans dimensions (4,2 ha), la complexitat arquitectònica de diverses construccions i l’aparició d’objectes sumptuaris o de prestigi. Aquestes característiques corroboren la seva interpretació com a nucli urbà de primer ordre, amb un paper central en el territori ilercavó, i converteixen les seves troballes en el tresor de Tivissa.

L’Espai Ilercavònia és un espai expositiu centrat en el desenvolupament de les temàtiques principals associades a la ciutat ibèrica del Castellet de Banyoles, per donar-la a conèixer amb detall i exaltar la seva importància al llarg de la història: la seva situació geogràfica, la caracterització de la ciutat en el segle III aC, l’urbanisme i els sistemes de defensa, així com els elements o aspectes de la ciutat que encara es desconeixien i la història pionera del descobriment de la ciutat, de les excavacions i dels treballs científics que s’hi ha desenvolupat. 

El nou edifici del Casal Municipal
L’Espai Ilercavònia s’ubica al Casal Municipal de Tivissa, edifici que ha estat totalment remodelat. Actualment acull l’Espai Ilercavònia, les dependències per a les diferents associacions i entitats del poble, una sala d’exposicions, tallers i dinàmiques, la nova Escola de Música, despatxos i un nou vestíbul d’accés.

Comentarios
Multimedia Diari