Tivissa vol concentrar els parcs eòlics en uns terrenys de 788 hectàrees

La població de la Ribera d’Ebre, amb un extens terme municipal, té sobre la taula 19 projectes de parcs eòlics, dos plantes solars fotovoltaiques i vint línies d’evacuació de l’energia

04 noviembre 2021 19:30 | Actualizado a 05 noviembre 2021 14:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Tivissa vol posar les seves condicions per a la «inevitable» implantació al seu terme de projectes d’energies renovables. Així, preveu treure a licitació un espai de 788 hectàrees de terrenys comuns de la vila (un 3,77 per cent del terme, format per prop de 20.800 hectàrees) on es volen acotar els projectes eòlics i fotovoltaics, «de manera controlada i ordenada, evitant la massificació i una possible expropiació per part de les autoritats supramunicipals», segons ha detallat l’alcaldessa, Montse Perelló, en una reunió informativa als veïns. «Cal convertir aquesta amenaça que tenim al nostre territori i sobretot al nostre municipi en una oportunitat per al poble i per a les persones que vivim aquí»; afirma.

Al municipi de la Ribera d’Ebre no hi ha actualment cap parc eòlic, però té sobre la taula 19 projectes, dos parcs fotovoltaics i vint de línies d’evacuació de l’energia. Alguns es tramiten via la Generalitat i altres via Ministeri, depenent les dimensions i especificacions tècniques dels projectes. Però tots ells han requerit d’informes previs sobre viabilitat dels emplaçaments per part dels serveis tècnics de l’Ajuntament, els quals s’han vist sobrepassats, segons detalla l’alcaldessa.

La zona de comuns de la vila on es volen acotar els projectes se situa al sud del terme, on hi ha també plantejats la majoria de parcs eòlics, i es troba envoltada de zones protegides PEIN i Xarxa Natura 2000. D’aquesta manera, es volen evitar possibles ampliacions futures.

«Anem a fer la nostra contribució a la transició energètica, que és necessària, però agafem nosaltres la iniciativa i posem les condicions», insisteix Montse Perelló. «Si no actuem, tardaran més o menys, però al final les implantacions acabaran arribant ja que ens trobem en una zona estratègica entre punts on les empreses tenen els avals per evacuar l’energia», afegeix.

Taxes i ordenances

En aquesta línia, l’Ajuntament també està canviant taxes i ordenances per a adaptar-se als nous temps i aconseguir més recursos que reverteixin en el municipi. Així per exemple, el tràmit de la llicència d’obres passarà de costar 200 euros, a un 1 per cent del valor del projecte. L’Ajuntament també vol situar l’impost d’activitats especials al màxim que permet la llei; una proposta que l’any passat va ser impugnada pels promotors de renovables i que ara s’està reformulant.

Els recursos econòmics de la licitació i les noves taxes es destinaran a la reactivació econòmica del municipi, a projectes de comunitats energètiques o la renovació de les plaques solars de Llaberia, entre d’altres.

Massificació

Montse Perelló explica que la recent reforma del decret d’energies renovables incorpora algunes de les demandes que s’havien exposat a la Generalitat, com ara l’obertura a la participació local en un 20% de la propietat del projecte o del seu finançament, evitar l’ocupació innecessària del territori i incorporar un pla sectorial per planificar les implantacions a totes les comarques i evitar massificacions.

Tivissa compta amb un extens terme, amb moltes zones forestals. De les 20.800 hectàrees d’extensió, 4.090 són monts comuns i d’aquestes 788 són les que es volen destinar als projectes de renovables. El municipi té 1.700 habitants, repartits per quatre nuclis urbans i amb uns 300 veïns en masos i disseminats. «Hem de protegir els conreus, els masos i part dels terrenys comuns», remarca l’alcaldessa.

 

El Perelló: L’ampliació de Colladetes, el primer i únic projecte de l’Ebre que es regirà pel decret 16/2019
Per altra banda, la central eòlica Ampliació Colladetes del Perelló, a la comarca del  Baix Ebre, serà el primer i únic nou projecte de renovables de les Terres de l’Ebre que es regirà pel decret d’emergència climàtica 16/2019. La sol·licitud d’autorització està en procés d’informació pública des del passat 26 d’octubre. L’anunci es va publicar just el dia anterior a la publicació del nou decret de renovables, pel qual se li aplicarà la legislació anterior, sense necessitat de tenir el consens de la meitat dels propietaris ni oferir un 20 per cent de participació, com estableix la nova normativa. 
-ACN

Comentarios
Multimedia Diari