Tomben els parcs eòlics de la Serra de la Creu projectats a Tortosa i el Perelló

La Ponència d'Energies Renovables dictamina que l'emplaçament no és viable

14 septiembre 2020 15:05 | Actualizado a 14 septiembre 2020 15:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Generalitat ha tombat els projectes dels parcs eòlics de la Serra de la Creu 3 i 4 projectats entre els termes municipals de Tortosa i el Perelló. La Ponència d’Energies Renovables del Departament de Territori i Sostenibilitat ha dictaminat que l’emplaçament de les centrals no és viable, tot i que encara no ha publicat els motius d’aquesta decisió. L’entitat ecologista GEPEC-EdC va presentar al·legacions al projecte i apunta que la proximitat a la Xarxa Natural 2000; la protecció de l’àliga cuabarrada i la preservació del conjunt arquitectònic de l’antic poblat de la Fullola serien els principals motius per desestimar-lo, tal com ja va passar amb la central de La Mola, situada a la mateixa zona.
Els projectes dels parcs de la Serra de la Creu 3 i 4 preveien la construcció de nou aerogeneradors que tindrien una potència de 5,5 MW, amb torres de 120,9 metres i rotors de 157 metres de diàmetre. Cada parc tenia previst produir 49,40 MW, just al límit del 50 MW que obligaria a demanar l’autorització a l’administració estatal. Aquestes centrals estaven impulsades per les empreses Energias Renovables de ISIS, S.L. i Fernando Samper Rivas.
El tècnic en defensa ambiental de GEPEC-EdC, Joan Ramon Mendo, ha explicat a l’ACN que l’entitat ecologista van presentar un informe desfavorable al projecte al·legant que la instal·lació tindria efectes sobre el paisatge i la fauna protegida, ja que se situava en una zona propera a la Xarxa Natura 2000 i en un paratge on exemplars de l’àliga cuabarrada cacen i nidifiquen. Així mateix, argumenta que els molins també afectarien molts habitatges dispersos que hi ha a la zona i l’antic poblat de la Fullola. El conjunt arqueològic està declarat com a Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN) i conserva una torre cilíndrica de defensa, d’uns 20 metres d’alçada, l’estructura de l’església amb elements gòtics i diversos hàbitats antics.
Pel que fa al parc de La Mola, desestimat el 24 d’agost, la multinacional portuguesa EDP pretenia instal·lar-hi sis aerogeneradors de 115 metres. 
Els tres projectes eòlics també han topat amb l’oposició de la plataforma Salvem Torrefullola i La Mola, que es va fundar a mitjans d’aquest agost.

Comentarios
Multimedia Diari