Tortosa actuarà al subsòl de les cases de la Catedral per buscar restes romanes

La troballa de restes de la Dertosa romana en un edifici annex el 2013 eleva la probabilitat de descobrir nous elements sota les cases

19 mayo 2017 23:46 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de Tortosa realitzarà una prospecció arqueològica al subsòl de l’espai que avui ocupen un conjunt de cases situades davant de la Catedral per esbrinar si es conserven restes d’importància d e la Dertosa romana. Aquesta prospecció serà prèvia a la redacció del projecte definitiu d’urbanització de la plaça que s’obrirà davant de la Catedral.

Aquesta prospecció serà possible un cop s’enderroquin les cases, un procés molt llarg que ha culminat amb la signatura d’acords amb els propietaris dels habitatges a excepció d’un.

Si no s’arriba a un acord amb aquest propietari, l’Ajuntament optarà per la via de l’expropiació. Així ho va explicar ahir l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, en una entrevista a Ser Ebre. Bel espera que l’enderrocament s’executi abans del proper estiu.

La troballa de restes de l’època romana és molt plausible, ja que a la Casa del Vicariat, edifici annex a l’última de les cases afectades, s’hi van descobrir el 2013 restes d’una espècie de podi, que formaria part d’un equipament públic datat abans del segle II dC, durant l’alt Imperi romà. Els treballs van treure a la llum materials com ara peces de ceràmica o una moneda romana de l’època de Vespasià.

Segons els arqueòlegs de la Universitat Rovira i Virgili (URV) responsables de la intervenció, les restes podrien correspondre a una part del fòrum o un temple.

Bel apuntà que el cost de l’enderrocament i de les excavacions no requereix un pressupost molt elevat i es podrà assumir amb recursos propis.

 

La polèmica del monument

D’altra banda, Bel es va referir a la moció presentada per ICV sobre la idoneïtat de realitzar una consulta ciutadana sobre el futur del monument franquista de la batalla de l’Ebre i la necessitat d’impulsar la construcció d’una passarel·la de vianants i bicicletes per sobre l’Ebre a l’altura de l’antic pont de la Cinta, on sobre l’única pilastra de l’antic pont s’alça el monument.

Bel ha titllat d’oportunista la consulta ecosocialista i ha defensat la necessitat de redactar un projecte global sobre l’àrea sobre la qual, en tot cas, la ciutadania s’hi pugui pronunciar.

«Les consultes s’han de fer en positiu, s’ha de redactar un projecte i sotmetre’l a votació. Al pressupost no hi ha cap partida destinada i no seria just condicionar el futur govern municipal».

Comentarios
Multimedia Diari