Más de Ebre

Tortosa arrenca les Festes de la Cinta amb el pregó i les pubilles

La pregonera ha estat Estrella Martínez, directora d’Infermeria de l’Hospital de Tortosa

Marina Pallás

Whatsapp
L’alcaldessa de Tortosa amb la Reina, Júlia Aragón, i la Reina Infantil, Anna Mora. FOTO: Ajuntament de tortosa

L’alcaldessa de Tortosa amb la Reina, Júlia Aragón, i la Reina Infantil, Anna Mora. FOTO: Ajuntament de tortosa

Tortosa ha donat el tret de sortida a les Festes de la Cinta amb el pregó i la proclamació de la Reina i Reina Infantil. Amb aquest primer acte, el programa es trasllada ara al dia 2 i s’allarga fins al dilluns que ve. Seran cinc dies intensos que recordaran l’essència de les Festes de la Cinta, ja amb les pubilles en escena (el 2020 no n’hi va haver), però naturalment adaptades a la pandèmia i les mesures de seguretat contra els contagis.

Dissabte a la nit, així, va tenir lloc la proclamació de les pubilles, un moment molt esperat i il·lusionant per a moltes joves de Tortosa, d’entre 17 i 18 anys, i xiquetes, d’entre 8 i 9. Aquesta és una tradició fortament arrelada a la capital ebrenca i cada cop són més les joves i petites que volen participar-hi. Alguns arxius gràfics i documentals situen la tradició de les pubilles a Tortosa l’any 1883. Cadascuna de les pubilles representa una de les nombroses entitats que hi ha a la ciutat, cèlebre pel seu potent teixit associatiu. Els vestits, especialment els de pagesa, de vegades passen de mares a filles. 

Enguany i de forma excepcional algunes entitats presenten dues pubilles, la del 2020 i la del 2021. L’Ajuntament de Tortosa ha respectat aquest fet a causa de la pandèmia. Les reines del 2019 van traspassar dissabte les bandes a les pubilles d’enguany. Cada banda porta incorporada la insígnia de l’Orde de l’Atxa. Segons conta la llegenda, un grup de dones va defensar la ciutat dels musulmans al segle XII i per aquest fet Ramon Berenguer IV els va atorgar beneficis i van adquirir igualtat davant dels seus homes.

També durant aquest acte va tenir lloc el pregó, confiat aquest any per part de l’Ajuntament de Tortosa a Estrella Martínez, directora d’Infermeria de l’Hospital Verge de la Cinta, en un evident homenatge al sector sanitari durant aquesta dura pandèmia. Martínez va fer un emotiu pregó, on també va explicar com va arribar el virus a les Terres de l’Ebre i el coratge i professionalitat del sector sanitari durant aquells primers dies d’incertesa.

Estrella Martínez durant el pregó al parc Teodor González. FOTO: Ajuntament de Tortosa

Dijous al matí arrencaran els actes amb la recollida (en lloc de repartiment) del típic panoli i la trobada de pubilles a l’altar major de la Catedral.

Comentarios

Lea También