Tortosa bateja la plaça Joaquim Bau com a nova plaça 1 d’octubre

La gran majoria dels grups municipals aproven a la sessió plenària d’ahir el canvi de nom de la cèntrica plaça, vinculada al destacat polític franquista, per recordar la jornada històrica de diumenge

04 octubre 2017 16:41 | Actualizado a 04 octubre 2017 16:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

En un dia emotiu, l’endemà  del referèndum convocat per la Generalitat, el ple de l’Ajuntament de Tortosa va aprovar ahir en sessió plenària canviar el nom de la plaça Joaquim Bau –destacat polític franquista tortosí–, al barri de Ferreries, pel de plaça 1 d’octubre, per recordar la convocatòria i la defensa del referèndum per la independència per part dels molts tortosins i ebrencs que hi van participar.

El passat mes d’abril, el plenari havia aprovat, a instància d’una moció de la CUP, canviar el nom de la plaça, el monòlit rectangular ubicat al mig de la plaça i la retirada de tots els honors que li va concedir en el seu moment l’Ajuntament, la Medalla d’Or de la ciutat i el títol de Fill Predilecte de la Ciutat.

La CUP va optar per no proposar un nom alternatiu a la plaça amb l’objectiu de facilitar el consens amb la resta de formacions polítiques. Ara, la decisió, rubricada amb un decret signat per l’alcalde, Ferran Bel, ha rebut el suport de la majoria de grups i l’abstenció del PSC. El regidor del PP no va assistir al ple per estar de baixa. L’alcalde va destacar que el nom de la nova plaça pretén honorar tots els tortosins i ebrencs que van defensar el dret a vot durant la jornada de diumenge i totes les persones represaliades al territori per les càrregues policials.

El regidor de la CUP, Xavier Rodríguez, destacà que no s’hauria pogut posar un millor nom a la plaça, en contraposició a la figura de Bau, lligat a la dictadura franquista. El portaveu del PSC, Manel de la Vega, aprofità la seva intervenció per rebutjar l’actuació dels cossos de l’Estat mentre Jordi Jordan, de Movem Tortosa, anotava que la data de l’1 de l’octubre també evoca un sentiment de tristesa i d’indignació, «però els fets són els que són i la brutalitat policial amb què s’ha actuat no es pot justificar».

La portaveu del PDeCat, Meritxell Roigé, va dir que l’Estat no ha aconseguit «atemorir ni desunir el poble» i que «la democràcia sempre guanyarà a la violència».

Bau fou un destacat membre de la dreta tradicionalista a Catalunya, va ser alcalde de Tortosa entre el 1925 i 1930 durant la dictadura de Primo de Rivera. També va tenir un càrrec públic destacat en el govern militar franquista  durant la Guerra Civil i en els darrers anys del franquisme. 

Comentarios
Multimedia Diari