Tortosa celebra la tradició jueva de Hanukkah

Una visita guiada pel Call Jueu i una representació teatral van commemorar la festivitat el dissabte

30 diciembre 2019 10:50 | Actualizado a 30 diciembre 2019 10:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La tradició jueva de Huanukkah, també coneguda com «La festa de les llums», va aterrar a Tortosa per quinqué any per celebrar que, en temps antics, un miracle va permetre mantenir encesa durant 8 dies la làmpada sagrada del Temple de Jerusalem.

La cerimònia, que va tenir lloc el diumenge a la tarda, va comptar amb un recorregut guiat pel Call Jueu de Tortosa a càrrec de l’arqueòleg Ramon Ferrer, qui va mostrar els espais més emblemàtics del barri jueu del municipi, majoritàriament desconegut per la pròpia ciutadania. D’altra banda, i com a cloenda, el Museu de Tortosa també va acollir la representació teatral i musical ‘Recordant Hanukkah’ duta a terme a càrrec de «la Jueva de Tortosa», interpretada per Pili Cugat. L’espectacle va recrear la història de Blanca, una dona jueva que torna a la seva casa de Tortosa per compartir amb la resta de la gent l’alegria de l’encesa de les llums. Durant l’escena teatral també es van encendre les espelmes de la hanukkia, un canelobre de nou braços que s’encecen durant els dies de la festa jueva.

Coincidint amb el cap de setmana de l’espectacle, alguns restaurants de la ciutat també van organitzar les Jornades de Cuina Catalana Jueva, que es poden tastar fins avui al Parador de Turisme, al Portal de Tamarit, Rosa dels Vins, Paiolet, L’Olivera o a Lo Palauet.

Els jueus a Tortosa

Les excavacions arqueològiques durant la construcció d’un bloc d’habitatges a la plaça de la Immaculada del barri de Remolins de Tortosa van descobrir, l’any 2000, un fragment del canelobre de la hannukia.

La festivitat de Hannuka commemora la victòria dels Macabeus davant el Rei Antíoc Epífanes al segle II aC. Va ser en aquest episodi quan els sacerdots van acudir al temple de Jerusalem per encendre la làmpada, que tot i tenir oli per només un dia va aguantar 8 jornades sense apagar-se, el que es va intepretar com un miracle.

Hanukkah és una festa que se celebra del dia 25 del mes hebreu de Kislev al 2 del mes de Tebet, uns dies que varien en relació amb el calendari occidental, tot i que solen presentar-se entre els mesos de novembre i desembre. Aquest 2019, la celebració jueva està compresa entre el 22 i el 30 de desembre.

Comentarios
Multimedia Diari