Tortosa compra el Mas del Bisbe per 137.400 euros

L’Ajuntament arriba a un acord amb el Bisbat per adquirir tota la finca, que conté una capella romànica, datada al segle XII, i és un dels principals valors patrimonials de Bítem

22 enero 2019 09:49 | Actualizado a 22 enero 2019 09:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament i el Bisbat de Tortosa han arribat a un acord per a la compra del conegut com a Mas del Bisbe, a Bítem. L’acord ha estat possible després de mesos de converses amb el Bisbat, i suposarà la compra d’una hectàrea del total del terreny, on estan incloses aquestes edificacions. L’Ajuntament pagarà 137.400 euros, repartits en quatre anualitats. 

Les primeres tasques que caldrà fer al Mas del Bisbe seran de consolidació de les estructures, ja que actualment presenten un estat precari, tal com ha explicat l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. La voluntat és que, a poc a poc, es puga dur a terme la rehabilitació dels diferents espais, que previsiblement suposaran una gran inversió. L’objectiu és poder-lo fer visitable i que puga acollir diferents activitats de Bítem. A més, el projecte preveu la creació d’un accés que connectarà directament amb el poble amb un passeig. 

El Mas del Bisbe és un element patrimonial d’alt valor, que conté diverses edificacions singulars, com una capella romànica, datada al segle XII, que els experts defineixen com a referent únic al territori d’aquest estil, així com una sala capitular que ja va ser objecte de restauració fa dècades per part de la Diputació de Tarragona. 

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha considerat aquesta com «una notícia molt important per al patrimoni, Bítem, i la ciutat de Tortosa». Roigé ha recordat que, malgrat això «hi haurà molta faena a fer perquè el mas està molt degradat». 

«Aquest mas significa els orígens del nostre poble», va detallar ahir el president de l’EMD de Bítem, Josep Cugat, tot recordant que ja a l’anterior mandat es va intentar negociar amb el Bisbat una cessió d’aquest edifici, dels més valuosos de Bítem. L’altre edifici patrimonial de Bítem és l’antiga colònia Gassol, també coneguda com la Masada. 

El Mas del Bisbe està situat just a l’entrada de Bítem, a tocar de la carretera T-301. Antigament havia servit com a residència d’estiu dels bisbes de la diòcesi, que hi arribaven directament pel riu fins a tocar de l’edifici. L’origen d’aquesta construcció es remunta al segle XI i posteriorment va anar incorporant altres edificacions. Entre aquestes, una capella d’estil romànic dels segles XII i XIII, que inclou a la façana un rosetó molt rellevant. Estava consagrada a la Mare de Déu de Bítem, fins que a començaments del segle XVIII van canviar-la pel de la Mare de Déu de l’Oliva, patrona actual del poble.  

Aquest mas va suposar l’origen del poble de Bítem, com a tal, ja que els veïns que fins a aquell moment es distribuïen en finques disseminades a poc a poc es van anar agrupant a tocar d’aquest espai. Actualment, el Mas del Bisbe compta amb la catalogació de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL)

Comentarios
Multimedia Diari