Tortosa congela els impostos i rebaixa un 1% la taxa d’escombraries el 2019

El govern municipal treu pit de la reducció del 14 per cent en el rebut de la brossa en els últims sis anys. Des de l’oposició, Movem reclama una nova tarificació social dels tributs i el PSC més diàleg i consens per aprovar-los

28 septiembre 2018 09:40 | Actualizado a 01 octubre 2018 15:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El govern municipal de Tortosa (PDeCAT i ERC) congelarà l’any que ve els impostos, taxes i preus públics,a excepció de les escombraries, que registraran un lleu descens de l’1 per cent. El ple del proper dilluns debatrà i votarà aquestes ordenances fiscals, que segueixen la línia dels darrers anys de no incrementar la pressió fiscal als veïns, segons han remarcat l’alcaldessa, Meritxell Roigé, i el regidor d’Hisenda, Marià Martínez. 

Concretament, el 2019 serà el  cinquè any consecutiu que es mantindran  l’Impost de Béns Immobles (IBI), l’impost sobre construccions (ICIO), el d’activitats econòmiques(IAE), o l’impost sobre els vehicles de tracció mecànica, entre d’altres tributs municipals. 
Pel que fa a la taxa d’escombraries, la reducció d’un 1 per cent prevista per a l’any que ve se suma a les dels últims exercicis i acumula ja una rebaixa del 14 per cent en sis anys. 

Roigé ha posat en relleu l’esforç de l’Ajuntament de Tortosa per rebaixar la pressió fiscal als veïns, tenint en compte que «aquest any, a diferència dels anteriors, l’IPC interanual s’incrementa en un 2,2 per cent». «La política fiscal que ha seguit aquest govern és no pujar impostos als que ja paguen, sinó fer pagar als que no pagaven. Així, si tots paguem, tothom pagarà menys», remarca l’alcaldessa. 

Bonificacions

També es mantenen les bonificacions a diferents tributs. En el cas de l’IBI, per exemple, és de fins el 90% pels titulars de família nombrosa, en funció de la capacitat econòmica, per l’immoble que constitueixi el domicili habitual. També existeix una tarificació social a Aigües de Tortosa (de fins el 75 per cent del primer tram de la tarifa per a famílies amb ingressos baixos), o descomptes del 15 per cent a Tortosasport, per a usuaris aturats, famílies nombroses o persones discapacitades, entre d’altres. Pel que fa a les escoles municipals de música i teatre, els descomptes poden arribar també al 50 per cent per a aquests col·lectius. 

L’Ajuntament recorda que, junt amb Base, l’organisme autònom de la Diputació de Tarragona encarregat de la recaptació, es facilita a la ciutadania de Tortosa l’agrupació de tributs i el fraccionament anual en nou pagaments.  Amb tot, cal sol·licitar-ho abans del 31 de desembre, perquè es faci efectiu a l’any següent. 

L’oposició
El grup municipal del PSC ha demanat a la Comissió de Serveis Centrals que el govern municipal aturi l’aprovació de les ordenances per poder consensuar-les amb l’oposició. Creuen que, «en ares d’una governança de consens, ha de ser el propi govern qui ha de donar oportunitats a l’oposició per tal de treballar tots junts en  temes tan importants per a la vida municipal de la ciutat, com són les ordenances fiscals, que han de ser la base del futur pressupost», ha afirmat la regidora socialista Dolors Bel.  

El regidor d‘Hisenda, Marià Martínez, assegura però que l’oposició coneix els terminis de funcionament de les ordenances fiscals. «Han tingut tot el temps per fer propostes i no n’han presentat cap», afirma. 

Per la seva banda, el grup de Movem Tortosa presentarà una moció al ple «per millorar les ordenances fiscals». Concretament, demana que s’apliqui una tarifació social en serveis municipals com les escoles bressol, de música, de teatre, els equipaments esportius així com l’atenció domiciliària o el servei d’abastament d’aigües «buscant el màxim d’equitat», «fent que els serveis públics que prestem, estiguin al servei de tota la ciutadania en funció de les seues capacitats, i esdevenint veritables serveis públics independent de la situació concreta de cada família». Un model «individualitzat» que des de l’equip de govern consideren ara per ara «inaplicable». 

Des de Movem Tortosa també es faran arribar propostes per millorar les bonificacions en impostos com l’IBI i l’IAE en relació a l’ús d’energies renovables, així com bonificacions a les empreses de menys de cinc treballadors que augmentin la seua plantilla amb contractes indefinits amb l’objectiu d’estimular l’ocupació i el creixement econòmic.

Un segon ple de caràcter extraordinari, amb motiu de l’1 d’octubre

L’Ajuntament de Tortosa ha convocat dos plens per aquest dilluns 1 d’octubre. Un correspon a la sessió ordinària del mes d’octubre, i l’altre serà extraordinari, en motiu de l’efemèride, per tal d’aprovar una proposta d’acord sobre el primer aniversari del referèndum de l’1 d’octubre.

La proposta d’acord de l’Associació Catalana de Municipis consta de quatre punts: reivindica i «agraeix a totes aquelles persones que van fer possible el referèndum d’autodeterminació del passat 1 d’octubre, malgrat les amenaces, l’ús il·legítim de la violència i la brutalitat policial per part del govern espanyol»; reitera la «inapel·lable necessitat que el govern de l’estat espanyol s’assenti a negociar un referèndum acordat i a acceptar el resultat democràtic que s’obtingui del plebiscit sense descartar altres opcions o sistemes proposats que puguin fer-ho possible»; exigeix la «llibertat immediata i incondicional dels presos i preses polítics i el retorn dels exiliats»; i demana donar trasllat d’aquest acord als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, al govern de la Generalitat, als grups parlamentaris de Congrés dels Diputats, als grups del Parlament Europeu i a l’Oficina de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans (ACNUDH).

A més, aquest proper dilluns a les 9 del matí, a la plaça 1 d’octubre del barri de Ferreries, es llegirà també un manifest institucional en record dels fets de fa un any, segons ha detallat l’Ajuntament de Tortosa. 

Comentarios
Multimedia Diari