Tortosa demana fons europeus per posar en valor les muralles de la ciutat

El projecte inclou un cinturó verd per vianants i bicicletes i una potent oferta turística de recreació històrica virtual

20 septiembre 2021 16:03 | Actualizado a 20 septiembre 2021 19:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La ciutat de Tortosa disposa de  vora 6 quilòmetres de muralles de les diferents èpoques històriques: un patrimoni únic que ara es vol potencar com a actiu turístic a través d’un projecte integral per valor de 3,7 milions d’euros que l’Ajuntament ha presentat per optar als fons europeus Next Generation, convocats pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. Es tracta d’un total de 23 actuacions, agrupades en quatre eixos. En destaca la unió a través d’un carril bici i un cinturó verd que connectaria els punts d’interés turístic de la ciutat, «fomentant un turisme sostenible i saludable», remarca l’alcaldessa, Meritxell Roigé. Resseguint el perímetre de la ciutat medieval, s’aconseguiria crear un recorregut turístic d’un quilòmetre i mig que combinaria trams habilitats per sobre la muralla i d’altres de passeig a peu de la fortificació. 
La iniciativa té molt en compte el concepte SmartCity i per això incorpora diferents elements digitals: des de la reconstrucció virtual de la ciutat històrica fins una experiència virtual en 360º que recrearia un combat de la Guerra de Successió. També es preveu una nova senyalització interpretativa, amb codis QR i animacions que donin a conèixer les llegendes de la ciutat i facilitin el coneixement de Tortosa i el seu patrimoni material i immaterial.
 Totes les actuacions s’agrupen en quatre grans eixos: transició verda i sostenible, millora de l’eficiència energètica, transició digital i competitivitat. El primer eix engloba la creació i integració ambiental d’una via ciclista (261.494 euros), la definició d’àrees de descans i aparcament (54.291 ) així com la restauració ambiental dels fortins de Bonet, Orleans i el Portal de Tarragona (90.783 euros). L’eix de millora de l’eficiència energètica preveu la creació d’un camí de Ronda (1.279.987 euros) i subvencions per fomentar les bicicletes elèctriques als equipaments hotelers (30.000 ). I és que un dels objectius perseguits és seguir implicant el sector privat i per això s’ha previst oferir línies de subvencions per tal de fomentar la creació de nous productes turístics.Pel que fa a la transició digital hi destaquen actuacions com les reconstruccions 3D (157.300 euros), la segona fase del pla de senyalització (239.116 ), una proposta de gammificació per descobrir la ciutat a través de proves i reptes amb el telèfon mòbil (30.250 euros) i una sala de realitat virtual immersiva (121.000 ), entre d’altres. 
A l’eix de competitivitat hi figuren totes les intervencions de millora dels espais emmurallats: Fortí de Bonet, Fortí d’Orleans, Portal de Tarragona i Avançades de Sant Joan, així com les diferents actuacions d’interpretació vinculades, per un import d’1.352.450 euros. 
Si el projecte és escollit pel Ministeri, les actuacions s’executaran des del 2022 fins al 2024. L’Ajuntament de Tortosa destinarà, a més, 1.438.000 euros a la conservació del patrimoni de la ciutat, amb actuacions de millora a la muralla del Rastre, al Fortí de Bonet i al Castell de Tenasses, entre d’altres.
Segons detalla Roigé, aquest projecte integral permetria incrementar la competitivitat turística de la ciutat, «posant en valor, encara més, la història i patrimoni de Tortosa, així com l’entorn natural pivilegiat en què es troba la ciutat».

Comentarios
Multimedia Diari