Tortosa destinarà prop d'1 MEUR per reformar el pont de l'Estat

L'arquitecte olotí Xevi Bayona projecta una obra que ampliarà la infraestructura en quatre metres i incorpora un carril bici i bancs per seure cara al riu

19 mayo 2017 23:22 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'Ajuntament de Tortosa ha presentat l'avantprojecte de l'arquitecte olotí Xevi Bayona per reformar integralment el pont de l'Estat, datat del 1939. Amb una inversió d'1 MEUR, bona part de la qual finançada amb fons de la Diputació de Tarragona, s'encarregarà el projecte que estarà enllestit a finals d'abril i es preveu adjudicar l'obra tot seguit perquè estigui acabada a finals d'any o principis de l'altre. Es tracta d'una reforma total del pont que s'ampliarà en quatre metres, dos per banda, i que inclourà un carril bici entre la calçada de vehicles i la nova zona per a vianants on també hi haurà bancs per seure cara al riu. Les arcades del pont recuperaran el color blanc trencat original.

L'objectiu de l'obra, tal com ha explicat l'arquitecte Xevi Bayona, és millorar la mobilitat i connectivitat entre el centre de la ciutat i el barri de Ferreries, fent el pont més amable pels vianants. Actualment, el pas per a les persones és estret i amb una barana que no compleix la normativa de seguretat. És per això que es proposa una ampliació del pont aprofitant al màxim la seva estructura, de dos metres per cada banda. Es farà a través de peces de formigó armat i prefabricat suportat per cartel·les d'acer soldades per parelles, als costats de les existents i connectades amb passamans per fer més rígid tot el conjunt.

Bayona ha detallat que planteja una gradació de velocitats amb l'ampliació del pont amb els vehicles per la calçada, un espai per les bicicletes que quedarà a la mateixa cota que els cotxes però separats perquè queda fora de l'estructura dels arcs, i un pas de vianants amb una alçada rebaixada, a una cota inferior, i que permet ubicar-hi bancs per seure de cara al riu. "Era una opció que ara no es podia fer i que l'ampliació i la diferència de nivells ho permetrà", ha afegit. Aquests bancs permetran obtenir dos grans miradors, a nord i sud, de l'Ebre i de tota la ciutat.

La barana actual es substitueix per una amb barrots prims i verticals i també es suprimeixen les escales actuals. A la part que dóna al centre es mantindrà l'amplada del pont, estretint el carrer Pintor Gimeno i hi haurà rampes per accedir i baixar, mentre que per la part de Ferreries hi haurà una rampa amb zig-zag a la banda dreta, mentre que a l'esquerra, davant de l'església del Roser, es farà una escala que compleixi les condicions de seguretat.

Una altra de les millores serà la renovació de l'enllumenat, amb una tira de llum led al llarg de les tres arcades, i una altra a la part inferior. Aquest tipus d'il·luminació permet singularitzat i emfatitzar la infraestructura, duplicant el seu efecte amb el reflex sobre l'aigua del riu. És per això que s'opta per recuperar el color clar, blanc trencat, original de les arcades, facilitant el joc de llums a la nit. Es mantindrà el color fosc a la base del pont per millorar la integració en la gamma de colors de l'entorn. El canvi d'enllumenat també permet canviar la gamma cromàtica i que en ocasions puntuals com festes, esdeveniments culturals o commemoracions es pugui il·luminar el pont de colors.

L'actual pont de l'Estat es va construir l'any 1939, després de la Guerra civil espanyola, substituint el que es va destruir i datava del 1893.

 

Un atractiu més de la ciutat

L'alcalde ha destacat que el projecte de l'arquitecte olotí, que ja va fer una obra efímera a l'antic pont del tren l'any passat, permetrà guanyar en "modernitat" a la ciutat i que pugui esdevenir un element important de "l'sky-line" de la ciutat, així com un atractiu turístic més del municipi. Bel ha detallat que un cop presentat l'avantprojecte s'encarregarà la redacció del projecte executiu, que quedaria enllestit a finals d'abril, amb l'objectiu de licitar-lo de manera immediata. El pressupost oscil·la sobre el milió d'euros i el finançament està garantit gràcies a una aportació de la Diputació de Tarragona, entorn els 800.000 euros. La resta seran fons propis de l'Ajuntament.

Les obres podrien començar abans de l'estiu i el termini d'execució és entre cinc i vuit mesos. Durant la durada de les obres, es farà pas alternatiu per a vianants, però en algun moment es tallarà totalment el pas al trànsit de vehicles.

Comentarios
Multimedia Diari