Tortosa dona la benvinguda al seu passat amb la Festa del Renaixement

Arrenca la XXII edició d’aquesta enorme festa de recreació històrica que fins diumenge porta la ciutat de nou al segle XVI. Hi ha fins 90 actes, espectacles i animacions de carrer previstos

20 julio 2017 17:17 | Actualizado a 21 julio 2017 16:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb l’obertura simbòlica del Portal del Romeu, Tortosa va retornar ahir al segle XVI, moment històric de màxim esplendor de la ciutat.

En l’acte d’inauguració d’ahir al vespre a la plaça de l’Ajuntament, que cada any és un gran espectacle que introdueix tots els grups participants i amb èxit de públic, es va fer lliurament de l’estendard de la Festa del Renaixement a l’Orfeó Tortosí, pels quinze anys col·laborant en la festa.

Després de l’acte inaugural,  va tenir lloc la cerimònia d’obertura de portes simbòlica al Portal del Romeu, per donar la benvinguda al segle XVI. Tot i l’amenaça de pluja d’algunes prediccions meteorològiques, finalment la precipitació no es va deixar veure i Tortosa va ser ahir la mateixa ciutat calorosa i amb sol de cada Festa del Renaixement. 

El pregoner de la festa d’enguany ha sigut el Conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó. El pregoner, a la plaça de l’Absis, va vincular la importància històrica de Tortosa precisament en l’àmbit de la justícia.

«Qui té l’honor de representar el Govern de Catalunya com a conseller de Justícia, en un acte solemne com aquest, no pot deixar de posar en valor un fet excepcional vinculat al Dret: al 1272, es va completar la redacció de ‘Els Costums de Tortosa’, considerat el primer Codi de lleis escrit en llengua catalana –al segle XIII–. Els Costums de Tortosa és un document jurídic de valor extraordinari», va expresar. 

«Tortosa, com Catalunya, ha estat històricament un territori de pas i de frontera. El nostre territori ha estat protagonista de molts conflictes, conquestes i disputes. I en aquestes terres, això s’ha vist encara més accentuat per la posició estratègica i els interessos vinculats al riu Ebre. De fet, encara avui és així, i per això hem de dir ben alt i clar que Lo riu és vida i que l’hem de continuar defensant!», va declarar el conseller.

Durant aquest primer vespre  i nit de Renaixement ja es van gaudir d’algunes espectacles com l’obra de teatre al Palau Episcopal ‘El Mercader de Venècia’ o El torneig cavalleresc de la Confraria de Sant Jordi, per la nit a les Avançades de Sant Joan.


Avui, una festa sense fi
Després de la jornada inaugural d’ahir al vespre, avui l’activitat abastarà tot el dia, des del matí fins la matinada, amb mercats d’època, els campaments que recreen la vida al segle XVI i els espectacles de carrer i tota la resta de propostes, com ara les passejades pel riu Ebre en llagut. En total hi haurà més de 90 espectacles, animació de carrer, cerimònies oficials, milers de persones vestides d’època i molta gresca.

Entre els espectacles que s’hi podran veure en aquesta XXII edició de la Festa hi ha, com ja s’ha esmentat, un dels més coneguts textos de William Shakespeare, ‘El Mercader de Venècia’, a càrrec de La Companyia de l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa (EMTT); ‘Les Dragons du Cormyr, espectacle francès que recrea un curiós cabaret del segle XVI, i ‘La Dansa del Dervitx’, un dels espectacles més colpidors que s’han presentat mai a La Festa del Renaixement i que torna amb la fusió del misticisme sufí amb la tradició medieval occitana. 

La grandiositat de la Festa del Renaixement rau també en la gran participació de la societat civil, organitzada a través de moltes entitats. L’organització xifra en 3.000 les persones que aquests dies es vesteixen d’època a la ciutat. N’hi ha que porten senzills vestits de taverners o pagesos, i d’altres llueixen sofisticades creacions, dignes de les antigues famílies nobles de la ciutat. L’alcalde i els regidors també llueixen els vestits que portaven els procuradors de la ciutat al segle XVI.

Les associacions de comerciants participen en la Festa amb Lo Taulell al Carrer, una campanya que mostra la iniciativa comerciant del personal, vestits d’època, i els productes que ofereixen: roba, complements, sabates, joies... Fins i tot alguns restauradors ofereixen menús basats en receptes del segle XVI.

Comentarios
Multimedia Diari