Tortosa enceta un llarg cap de setmana de viatge al segle XVI

L’acte d’inauguració d’ahir al vespre dóna el tret de sortida a una gran festa de recreació històrica que encisa milers de visitants i que enguany ha rebut el títol de millor festa del país

18 julio 2019 21:50 | Actualizado a 22 julio 2019 11:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Per als tortosins, no hi ha estiu sense Festa del Renaixement. Des de fa vint-i-quatre anys, és el moment que molts esperen, que no es perden mai, i és quan conviden amics i familiars de fora per viure la festa més intensament i fer d’amfitrions de la ciutat. Milers de tortosins es vesteixen d’època per recordar el moment històric més esplendorós i important de la capital de l’Ebre, el segle XVI. 

Durant quatre dies tota la ciutat s’engala i surt de festa i ho fa en un fascinant viatge al passat que cada any atrau més visitants pel seu rigor històric, per la qualitat dels espectacles i per una gran ambientació i xalera sense descans.

Ahir al vespre va tenir lloc, com és habitual, l’acte d’inauguració a la plaça de l’Ajuntament, que lluïa amb les tradicionals lones de color grana, color de la ciutat, als balcons. Fou un espectacle amè i distès, que sempre omple la plaça a vessar, i que serveix per donar la benvinguda a tots els grups d’animació, música, espectacles, abanderats i famílies nobles que es veuran participar a la festa. 

Durant l’acte d’inauguració d’ahir també es va lliurar l’Estendard de la Festa del Renaixement a l’Associació de Famílies Nobles de la Festa del Renaixement de Tortosa, un grup de famílies, que representen les antigues nissagues nobles de la ciutat, amb el seu corresponent escut, i que cada any encisen els espectadors amb els increïbles vestits d’època.

Després de l’acte d’inauguració ahir va tenir lloc el seguici de les banderes de la Ciutat i de la Vegueria acompanyades pels macers del Consell i seguides dels procuradors (els regidors i autoritats de l’Ajuntament, que també llueixen uns espectaculars vestits). Al Portal del Romeu, tancat, té lloc cada any la cerimònia d’obertura de portes, que representa l’entrada i la immersió de la ciutat al segle XVI. 

Finalment anit va celebrar-se a la plaça de l’Absis el pregó d’aquesta 24a edició, enguany a càrrec del president de la Unió de Consells Esportius de Catalunya i memebre del CSIT World Sport Games. I és que enguany la festa ha arribat només dues setmanes després d’un dels majors i més destacats esdeveniments que la ciutat ha acollit mai: els World Sport Games, que van atraure més de 3.000 esportistes no federats a Tortosa i a altres poblacions de les Terres de l’Ebre. Ha sigut, aquest, un mes de notable activitat i gran dinamisme a la ciutat.

Implicació de tota la ciutat

La Festa del Renaixement implica directament més d’una vintena d’entitats locals, entre colles de cultura popular, col·lectius, entitats i empreses artístiques, que suposen una xifra de voluntaris superior al miler de persones. 

A més, enguany hi ha presència de companyies de Portugal, Itàlia, França i la República Txeca, a més de Catalunya i la resta de l’Estat espanyol. A tots aquests cal afegir la resta de persones de la ciutat que es vesteixen d’època, i que acaben de configurar una important carta de presentació turística de la ciutat fora del territori.

A més de les companyies que recorren carrers i places oferint una gran animació i del gran mercat d’època i els campaments de vida quotidiana, la festa destaca pels seus espectacles. Des de música i cant fins dansa i equilibris, la festa compta enguany amb un total de 15 espectacles de pagament i d’aforament limitat. Una bona opció per viure la festa de forma més relaxada alhora que completa.

Com a novetats enguany s’incorporen espais com la plaça del Platge, al call jueu, escenari d’un dels espectacles; també altres zones com la plaça Gerard Vergés o el carrer Montcada, per on passaran alguns espectacles itinerants, o el convent de Santa Clara. 

Tot plegat, mentre ja es comença a configurar l’edició del 2020, que suposarà el 25è aniversari. El regidor de Festes, Domingo Tomàs, ha remarcat que per a aquella edició, que de ben segur serà molt especial, podran incorporar altres espais del nucli històric ara en obres, com la plaça de la catedral, els carrers Sant Felip Neri, Mercè o plaça dels Estudis, o el nou passeig que s’està construint als peus del castell de la Suda.

Fins diumenge, no hi ha excusa per no viure la festa amb algunes de les seues múltiples atraccions i fer lluir a cada edició encara més el resultat de l’esforç i il·lusió de tota una ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari